Украинското Разузнавателно бюро закри „делото за Томоса“ срещу Петро Порошенко

Превод: Соня Димитрова

Държавното бюро за разследване (ДБР) на Украйна закри «делото за Томоса» срещу бившия украински президент Петро Порошенко. Това съобщи в петък, 31 август, неговият адвокат Ихор Холован.

«Над осем месеца ДБР търсеше едва ли не в пълен състав признаци на подбуждане към религиозна вражда и омраза. И не намери. Те дори не откриха признаци на криминално правонарушение по член 161 от Наказателния кодекс на Украйна», – написа Холован във Facebook.

Адвокатът на Порошенко отбеляза, че и.д. директор на ДБР Олександър Соколов не е казал нищо за това кой ще носи отговорност за «многомесечната загуба на държавни ресурси за «разследването» на явно ялов случай».

Предния ден Олександър Соколов заяви на брифинг, че ДБР не е оспорвало и не е проверявало въпроса за получаване на Томос за автокефалия от Украйна в рамките на досъдебните разследвания.

Както обясни шефът на ДБР, наказателното производство, на което бившият президент на Украйна Петро Порошенко се позовава в публичните си изявления, всъщност не се отнася до Томоса, а до отмяната на регистрацията на Украинската православна църква на Киевската патриаршия (канонически и юридически такава църква не съществува). То е регистрирано въз основа на съдебно решение още по времето на Роман Труба (бивш шеф на ДБР – Бел. прев.) и в момента е закрито.

«Споменатото производство е било образувано по искане на вярващите на тази общност и е засягало проблема, че те са били лишени от възможността свободно да използват храмовете на общността. В момента случаят е приключен след досъдебно разследване, оценка на всички възможни факти и провеждане на всички необходими следствени действия. Разследващите не са установили признаци на криминално правонарушение по член 161 от Наказателния кодекс на Украйна, а именно нарушение на равноправието на гражданите в зависимост от техните религиозни убеждения», – отбеляза Соколов, цитиран от пресслужбата на ДБР.

Според него отмяната на регистрацията на Украинската православна църква на Киевската патриаршия (канонически и юридически такава църква не съществува) трябва да се разглежда в рамките на административното или гражданското производство.

Източник: Deutsche Welle

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal