Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на България » Убит ли е отец Ромил от Айтос, или се е самоубил? | Докато Сливенска Митрополия мълчи, в Слънчев бряг младежи се гаврят със смъртта (VIDEO)

Убит ли е отец Ромил от Айтос, или се е самоубил? | Докато Сливенска Митрополия мълчи, в Слънчев бряг младежи се гаврят със смъртта (VIDEO)

Автор: Doxologia INFONEWS

Църковното настоятелство при Храма на Свети Великомъченик Димитрий Солунски в гр. Айтос съобщи, че на 23 август 2020 г. след Божествената Литургия ще бъде отслужено свещеническо Опело над тленните останки на отец Ромил Негозов, който бе открит на 21 август 2020 г. обесен в гориста местност между селата Вресово и Череша.

Все още няма публикувана официална информация дали отец Ромил е убит или се е самоубил.

Сливенска Митрополия абсолютно нищо не казва по въпроса. Включително на сайта на Митрополията не е публикувана и буквичка за смъртта на нейния клирик, все едно няма починал клирик.

За съжаление и некрологът е с груби правописни грешки, сред които най-фрапантната – „ПреДстави се в Господа“. Няма как да се преДстави пред Господа. Той се е преСтавил в Господа….

Вярващи в социалните мрежи изразяват своите притеснения и предположения, че някой от Митрополията може да има пръст в случая с отец Ромил и затова Сливенска Митрополия мълчи по въпроса. Вярващите категорично отхвърлят лансираните версии, че отец Ромил е убит от религиозни фанатици-мюсюлмани. Те казват, че нещата не изглеждат толкова просто и искат независимо щателно разследване.

А ние от Doxologia INFONEWS държим да знаем следните неща, за които Сливенска Митрополия е длъжна да даде обяснение на обществото:

  1. Ако на отец Ромил ще му бъде отслужено Опело (както заявяват от църковното настоятелство), това означава, че той е бил убит, което по никакъв начин не се връзва с информацията по случая, с която разполагаме към момента – а именно, че по тялото му не са открити следи от насилие; че е излъгал, че отива на Кръщене в Руен, каквото въобще не е било записвано; че по пътя за Руен се е отклонил вляво към Вресово, продължил е към Череша, отклонил се е по черния път и там в храстите е намерил своя край. Ако тази информация е единствената по случая, то тогава това не прилича да е убийство.
  2. Ако пък отец Ромил се е самоубил (независимо дали по собствено желание, или по принуда, или от страх, отчаяние, освен ако не е при умопомрачение), тогава какво право има Сливенска Митрополия да нарушава Свещените Канони и в абсолютен разрез с тях да разрешава отслужването на Опело на самоубил се свещеник?
    В цялата Българска Православна Църква и в целия православен свят никъде не се разрешава Опело на самоубиец. В Българската Църква духовниците отказват да опяват самоубийци. Но в случая се оказва, че щом самоубийците са свещеници можем да погазим Канона и да отслужим Опело? Тоест, можем да успокоим всички свещеници в България, които са на ръба на отчаянието си, че ако случайно се самоубият, БПЦ ще допусне Опело за тях и те ще намерят Божия утеха, въпреки че Светите Отци казват за самоубийците, че те са се отрекли от Бога, замествайки Го с дявола, като разобличават духовниците, които искат да служат Опела на самоубийци така:
    О, иерею! И самоубийците е имал предвид Христос, когато е казал в Евангелието: който похули Духа Светаго, за него прошка не ще има вовеки, а виновен ще е за вечно осъждане, (Марк. 3:28). Църквата е заповядала и е постановила да не се извършват молитви за самоубийци. Иерею, помни: цялата сила на злото направлява сатаната за тези, които извършват поменаване на самоубийци. За самоубийците полза няма, а за теб – огромна вреда. Ти ли си по-милосърден от Бога? За какво свидетелстваш на дело и молиш Господа и в молитвата говориш: ето, аз съм по-милосърден от Тебе. Лъжливо милосърдие! И затова Бог допуска дявола да завладее и душата и тялото ти”.
    Ако Сливенска Митрополия си позволява да не съблюдава Свещените Канони когато става въпрос за нейните клирици, и строго да ги прилага когато става въпрос за вярващите миряни – това говори, че тя има остра нужда от нов Митрополит, който да възстанови Православния църковен живот в Епархията, който се е изгубил при некадърното управление на Сливенския Митрополит г-н Йоаникий, който в последно според наши сведения е непособен да взема правилни и адекватни решения.

Колкото повече Сливенска Митрополия мълчи, толкова повече въпроси възникват у нас, които сме длъжни да знаем от какво и как е починал свещеникът! Всичко това води до много съмнения и липса на доверие в ръководството на Митрополията.

А да не говорим, че и Свещеният Синод на БПЦ изобщо не се вълнува какво става в неговите редици. Той е зает с много „по-важни“ дела – вътрешно самоизяждане и самоунищожение.

Бог да упокои душата на отец Ромил, който наистина беше един от малкото съвестни и дейни духовници в Сливенска Митрополия, да не кажем и един от малцината в Българската Православна Църква!

А на това прясно видео от днес, читателите на Doxologia INFONEWS могат да видят как в Епархията на Сливенския Митрополит Йоаникий, и по-конкретно в Слънчев бряг младежи се гаврят със смъртта, имитирайки погребение. Тамошни местни медии пишат, как е възможно подобни неща да се случват в Епархията на Сливенския Митрополит и той да ги допуска. Разбира се, той е зает с много важни дела – да се крие от собственото си паство.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal