Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Вселенска Патриаршия » Турция: Вандализъм в историческия Монастир Панагия Сумела | СНИМКИ

Турция: Вандализъм в историческия Монастир Панагия Сумела | СНИМКИ

In other languages: TRGREN SRB

Автор: Doxologia INFONEWS

Православният свят за пореден път е изправен пред голямо зло.

Турският уебсайт Arkeofili съобщава, че неизвестни извършители са нанесли огромни щети върху древните исторически стенописи на Монастира Панагия Сумела в Трапезунд, който беше наскоро открит след близо 5-годишни реставрационни дейности.

Снимките по-долу предизвикаха много гняв и скръб в православните християни и по-конкретно в гръцките и турските граждани, които са потресени от вандализма.

Свещеният Монастир Панагия Сумела е включен в списъка на обектите на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Монастирите в Понт неведнъж са ставали жертва на варварското поведение на неоосманлиите и кемалистите, които са ограбвали Монастирите. През 1992 г. турците причиняват значителни щети на Монастира Панагия Сумела. Тогава след като най-напред ограбиха всички ценности от него, те го подпалиха.

Потребители в социалните мрежи спорят дали тези снимки са отпреди откриването на Монастира, или след откриването му, но това ще проличи от снимките/видеото от богослужението, което ще бъде отслужено на 15 август (Успение Богородично) в Монастира.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal