Старозагорският Митрополит Киприан празнува своя имен ден 2020

Автор: Doxologia INFONEWS

На 31 август 2020 г. – празникът на Свети Свещеномъченик Киприан Епископ Картагенски – своето тезоименитство празнува Негово Високопреосвещенство Митрополитът на Стара Загора г-н Киприан.

Екипът на Doxologia INFONEWS пожелава на Високопреосвещения Светостарозагорски Митрополит Киприан дълго плодотворно митрополитско служение в здраве, мир и христова любов!

НА МНОГАЯ ЛЕТА, ВЛАДИКО!

ΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ ΔΕΣΠΟΤΑ!

* * *

Свети Свещеномъченик Киприан (Тасций Цецилий Киприан) е един от Отците на Църквата от трети век – време на почти непрекъснати гонения срещу Христовата Църква.

Роден е около 200 г. в Картаген (Северна Африка) в богато и уважавано семейство. Получил прекрасно светско образование и станал блестящ оратор и учител по философия.

Проявил интерес към Християнството, запознал се с трудовете на презвитер Тертулиан и под негово влияние бил приет в християнската община в Картаген като оглашен (приготвящ се за Кръщение). По това време той раздал имуществото си и се преселил в дома на презвитера Цецилия. Година след Кръщението му, Свети Киприан бил ръкоположен за презвитер, а след смъртта на Епископ Донат – за Епископ.

По време на гоненията от император Валериан (253-259) Светителят бил изпратен на заточение. В изгнание той написал много писма и книги. Тъй като желаел да пострада в Картаген, той сам се върнал там. Заради отказа му да принесе жертва на идолите, Свети Киприан бил посечен с меч.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal