Слово на Митрополит Антоний от името на Българския Патриарх и Свещения Синод за Опелото на Доростолския Митрополит Амвросий

Виши Високопреосвещенства,
Ваше Преосвещенство,
Представители на светската власт,
Обични в Господа отци,
братя и сестри,

С дълбока скръб, но и с дълбока, неизменна вяра и надежда във възкресението на мъртвите и вечния живот, изпращаме днес в последния му земен път нашия скъп събрат и съслужител при Божия олтар, Доростолския митрополит Амвросий. Скърбим заради неговото отшествие от нас и от нашия свят, но с очите на вярата знаем, че раздялата ни с него е само временна, защото нашият Господ е казал: „Аз съм възкресението и животът; който вярва в Мене, и да умре, ще оживее“ (Иоан 11:25).

А новопреставилият се митрополит Амвросий беше не само човек с дълбока вяра и с живот според тази вяра, всецяло отдаден на Христа и на Неговата Църква, но и добър, истински ревностен архипастир и разпоредител на многоразличната Божия благодат, в чието лице Светият Синод имаше достоен и всеотдаен свой събрат и когото тъгуващото сега негово паство ще помни винаги с любов и с благодарност за всички негови трудове. В началото на настоящата година се изпълниха десет години от неговото архипастирско служение в богохранимата Доростолска епархия: десетилетие, в което той отдаде всички свои сили и щедро дарувани му от Всеподателя таланти за още по-високото въздигане и укрепване на тази древна и славна епархия на Православната ни църква. Като архиерей той се отличаваше с трезв ум и архипастирска разсъдителност, а като християнин беше човек с чиста вяра и висока духовност, на които можеше да се подражава. Странеше от всяка крайност и конфликт, и винаги търсеше единомислието, водейки се единствено от онова, което е добро и полезно за Църквата и за обществото.

Временната ни раздяла с него в този ден ни лишава от един добър съработник на Божията нива, а свещенството и паството на овдовялата Доростолска епархия – от добър, всеотдаен и човеколюбив пастир и наставник в духовния и църковния живот, който през цялото си архиерейско служение имаше за неизменен образец Пастира на пастирите – нашия Господ Иисус Христос, на Когото той се стремеше всячески да подражава.

Нека в деня, когато отдаваме своята последна земна почит на новопреставилия се Доростолски митрополит Амвросий, сведем глави пред светлия му и величав образ, и в обща молитва, единомислено да изпросим от нашия Отец, Който е на небесата, да прости всички негови волни и неволни прегрешения и да му дарува Своето вечно спасение. Нека Христос Бог, на Когото обичаният от всички нас дядо Амвросий предано и с чиста любов служеше през земните си дни, да го всели в лоното Авраамово, „в място светло, в място злачно, в място прохладно, където няма никаква болка, скръб и въздишка“. Нека презре прегрешенията му и, по молитвите на Пресветата наша Владичица Богородица и всички отвека просияли в светостта Свои угодници, да го направи наследник на своето Царство, Царството на светлината и вечния живот.

Бог да прости и упокои при Себе Си новопреставилия се митрополит Амвросий, а нас да помилва!

Източник: Българска Патриаршия

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal