Синодът на БПЦ се разграничава от Архимандрит Дионисий Мишев

Автор: Doxologia INFONEWS

На 31 август 2020 г. на сайта на Българската Патриаршия излезе изявление на Свещения Синод, в което се заявява, че:

Св. Синод на БПЦ-БП е длъжен да припомни следното: От 2017 г. архим. Дионисий (Мишев) се намира под запрещение от свещенослужение (забрана за извършване на богослужения – аргос). Срещу него има и заведено църковно-наказателно дело за първостепенни канонически нарушения. Архим. Дионисий (Мишев) не е и не може да бъде изразител на становища на Българския патриарх и Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия. Всички изказвания, действия и призиви на архим. Дионисий (Мишев) да се считат за негово частно мнение, което по никакъв начин не изразява позицията на Българската православна църква. Официалните документи и позиции на Св. Синод на БПЦ-БП се публикуват в официалния сайт на Св. Синод“.

Не е ясно какъв е този Църковен съд, визиран от Синод, който да разглежда делото на Архимандрит Дионисий. Не е ясно дали има реално такъв Църковен съд, и в какъв състав е той. И защо толкова време се бави това дело. Има ли такова дело, няма ли? Какво става? В какво конкретно е обвинен Архимандрит Дионисий. Защо няма публичност? Ние буквално не знаем какво става! БПЦ да не е някаква тайна организация!?

Ние от Doxologia INFONEWS се съмняваме, че в Българската Патриаршия има някакъв ред, а камо ли да се говори за Църковен съд.

Припомняме, че за глупостите, които направи Видинският Митрополит Даниил, нямаше заведено църковно-наказателно дело. За мръсотиите, които непрестанно върши ченгето бивш Ловчански Митрополит Гавриил – също няма заведено църковно-наказателно дело.

Изглежда, че Синодът „завежда“ дела само когато има извършени нарушения от кокошкарски тип (кой с кого спал, кой на кого какво правил, и т.н.), и то извършени не от Митрополитите, а от клириците. Но когато Митрополити и клирици вършат абсолютни престъпления(!!!), за тях нищо не се завежда и те не се преследват нито от Свещените Канони, нито от ръководството на Българската Патриаршия.

Оттук нататък считаме, че щом Българската Патриаршия не се разграничава от християно-джихадистките изказвания и въгледи на бившия Ловчански Митрополит Гавриил, това означава, че тя ги приема, споделя и се съгласява с тях.

Както Синодът е образувал църковно-наказателно дело срещу Архимандрит Дионисий Мишев, така ние очакваме Синодът да образува дело и срещу Видинския Митрополит Даниил, както и срещу бившия Ловчански Митрополит Гавриил, чиито дела излизат извън границите на Българската Църква и излагат пред целия свят нашата поместна Църква.

Заради такива кокошкарски работи Синодът губи своята тежест в обществото. Дано вече не я е изгубил.

Хората сами да си вадят изводите.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal