Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Русия » Руска Църква в Украйна (РПЦвУ/бивша УПЦ-МП) » Руската Църква в Украйна иска да създаде «Колегия на казашките военни свещеници»

Руската Църква в Украйна иска да създаде «Колегия на казашките военни свещеници»

Превод: Соня Димитрова

Въпреки инцидента със запорожските «казаци» в Мелитопол и подкрепата на псевдо-казашките банди на руските терористи, Руската Църква в Украйна реши да се заеме с пастирска грижа за «казаците» и да създаде Колегия на казашките военни свещеници в РПЦ в Украйна.

«Съгласно рапорта на началника на Синодалния отдел на РПЦвУ за пастирска грижа за казаците в Украйна и духовно-физическото възпитание на младежта, Синодът създаде Колегия на казашките военни свещеници като част от този отдел» – се казва в решението на Синода на РПЦвУ от 17 юли 2020 г.

Съвсем наскоро, още без благословията на Синода на Руската Църква в Мелитопол и Сумска област и други части на Украйна, РПЦвУ се ангажира с пастирска грижа за «казашките» организации. Ако погледнете личностите, участвали в тези «казашки» организации, ще видите, че от казаците те са взели само името. В края на краищата много от така наречените казаци през 2014 г. открито се противопоставиха на украинската Революция на достойнството и активно подкрепиха Русия и проруските сили. Нещо повече, те помагаха на сепаратистите и терористите.

Например така нареченият Върховен атаман, генерал-хорунжий на Съюза на казаците на Украйна «Войска Запорожска» Олександър Панченко беше изхвърлен в контейнер за боклук в началото на 2014 г. от местни патриоти заради подкрепата му за проруските сили и хулигани, както се вижда от видео доказателствата. И изобщо тази личност се намира на уебсайта на Центъра «Миротворец». Панченко е известен с престъпното си минало и е излежавал присъда в затвора за вземане на подкуп. След това той се завръща към възраждането на казачеството в Запорожие, където с радост го благословяват служители на Московската Църква.

По време на управлението на Виктор Янукович Панченко активно сътрудничи на властите, за което е удостоен с награди. След началото на революционните събития в края на 2013 г. той се противопоставя на Майдана. Той апелира към властите да му дадат възможност да «възстанови реда». Панченко е обвинен в подкрепа на окупаторите и организиране на групи хулигани. За активното си сътрудничество с Московската Църква той е удостоен с най-високото отличие на РПЦ в Украйна – Ордена на Светия Равноапостолен Володимир. Той е и кавалер на медала «10 години на Съюза на казаците на Русия». През 2014 г. той съзнателно помага на руските нашественици при превземането на Крим и разклащането на ситуацията, за да може Русия да завземе Запорижска област. Това бе потвърдено от записите на разговори между терористите Глазев и Затулин в съда през февруари 2017 г.

В края на 2020 г. Панченко, в сътрудничество с местните свещеници от РПЦ в Украйна, участва в откриването на канцелария, която е трябвало да се превърне в «място за провеждане на общи събрания на казаци, координинация на техните действия в посока патриотично възпитание на младежта в национален дух и казашки традиции». В близко бъдеще мелитополските казаци планират «да възстановят функцията си за опазване на обществения ред». Но е малко вероятно «атаманът» Панченко да възпита младежта в «патриотична посока», след като е помогал на руските окупатори.

Това е биографията само на един от казаците, с когото гореспоменатият Колегиум на казашките военни свещеници в рамките на РПЦвУ иска да се заеме в пастирската си работа. Така т. нар. УПЦ МП в сътрудничество с паравоенните организации, които се отличиха с проруската си помощ и сепаратизъм, иска да установи сътрудничество на най-високо ниво в Украйна. Свещениците на Руската православна църква в Украйна вече няма да бъдат координирани на място – от епархиите на Московската църква, а от Киев. Тоест, точно под носа на Службата за сигурност на Украйна ще се съберат «казаци» и техните «военни свещеници», които през 2006 г. вървяха със знамената на «Донецката народна република», а през 2014 г. помагаха на руските военни наемници и терористи.

РПЦвУ продължава да се опитва да вземе реванш в Украйна: те искат техните капелани да бъдат пуснати във Въоръжените сили. Първата част от подобна стъпка ще бъде пастирската грижа сред «техните казаци». Тогава те ще се опитат да преместят прозореца на Овъртън към украинските военнослужещи, като се аргументират, че имали «положителен опит» на пастирска грижа сред казаците. Но е необходимо директно да заявим и да се запитаме: може ли Руската църква да прави добро, ако руската армия убива украинци? Възможно ли е да се доверите на епископи, които освещават паметници на «опълченци»?

Главата на Руската Църква в Украйна Онуфрий (Березовски) по никакъв начин не предотвратява това. Напротив, помага на «руския свят» в Украйна. Той, заедно с други служители, ръкоположи за епископ сепаратист и съучастник на окупаторите, който през 2014 г. получи награди за помощта си за обединението на Крим с Русия.

Заслужава да се отбележи, че именно ръководството на РПЦвУ все още не е признало Русия за агресор и се опитва да се дистанцира от този въпрос, използвайки общи фрази. Например, Митрополит Онуфрий нарече войната с Русия «въоръжен конфликт» и нито веднъж не е споменал Русия и окупацията на Крим. Руската църква на шестата година на войната, когато бяха открити и предоставени много факти и доказателства за участието на Русия във войната в Донбас, все още затваря очите си за това и продължава да повтаря реториката на страната-агресор за «граждански конфликт» и «их там нет».

Освен това за шест години главният капелан на РПЦвУ Августин (Маркевич) така и не успя да разбере причината за този конфликт и какво трябва да каже на военните. Например Августин каза: «Не разбрах как това стана, кой започна, какво да се прави и какво да се каже на войниците, които се намират там».

След подобни изказвания възниква реторичният въпрос «Могат ли представителите на такава Църква да оказват духовна грижа за украинската армия?». Отговорът е очевиден – не. В края на краищата свещенослужител, който не може да направи разлика между истината и откровената лъжа, изобщо не може да бъде свещеник. Ще може ли такъв свещеник да поддържа моралния дух на украинския войник, и какво изобщо може да проповядва такъв свещеник сред военните, ако не знае какво да каже на войниците?

Наскоро в Хорливската епархия на РПЦвУ, която се намира на територия, която не се контролира от Украйна, военнослужещите от украинската армия бяха наречени «нацисти», а терористите на Луганската народна република бяха наречени «героични защитници».

Именно споменатите по-горе многобройни факти правят невъзможно пребиваването на военните свещеници на РПЦвУ сред украинските военнослужещи. За щастие във Въоръжените сили разбират това, затова там няма нито един капелан на Московската патриаршия.

Източник: Духовний Фронт України

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal