„Руската федерация използва РПЦ за натиск върху украинската държава“, заяви ръководителят на външното разузнаване на Украйна Валери Кондратюк

Превод: Соня Димитрова

Ръководителят на Службата за външно разузнаване (СВР) на Украйна Валери Кондратюк посочи главните заплахи за украинската държава. Според него една от формите на натиск на Кремъл върху държавата [Украйна] е популяризирането на идеите на «Руската Православна Църква» и блокирането на формирането и признаването на ПЦУ.

«Руските спецслужби, имат лостове за натиск върху религиозната сфера и използват РПЦ едновременно както като «твърда» (подтикване към протестни акции, които лесно могат да ескалират в показни сблъсъци с органите на реда или с провокатори), така и като «мека» сила (влияние върху умовете на вярващите). В тази посока Русия използва всички налични технологии, за да противодейства на процеса на формиране на Православната Църква на Украйна, манипулира чувствата на украинските вярващи и се опитва с всички сили да запази влиянието си върху тях», – написа Валери Кондратюк в авторския си блог на ZN.ua.

Той отбеляза, че още един специален проект на Кремъл – опитите за създаване и легализиране в регионите на Украйна на паравоенни формирования в рамките на религиозните общности със собствени функции за охрана на реда. Става въпрос за активизиране на дейността на проруските «казашки» организации, които се опитват да дублират функциите на полицията в опазването на обществения ред на местно ниво. Такива случаи са регистрирани, по-специално в Киевска, Виницка и Запорижка области.

«Руският политически режим използва многоизмерността на хибридните форми и методи, и се опитва да постигне предимство във военната, политическата, икономическата, информационната сфера и в областта на киберсигурността, и разпалва социалните конфликти на основата на език и религия», – констатира ръководителят на СВР.

Според Валери Кондратюк основният елемент за разклащането на украинското общество отвътре е манипулирането на протестните настроения, основани, освен всичко друго, и върху патриотичните чувства. За тази цел специалните служби на Руската федерация активно използват езиковите и религиозните проблеми, проблема за «външното управление на Украйна», включително заради зависимостта от МВФ, и другите западни институции и правителства. «Кремъл не щади ресурси за това, както финансови, така и човешки».

Източник: Духовний Фронт України

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal