Начало » Новини » Светът » Русия – най-безопасното място за умиране

Русия – най-безопасното място за умиране

През последните 20 години има няколко покушения или опити за отравяне на известни руски опозиционери и критици на президента Владимир Путин.

През септември 2004 г. журналистката и правозащитничка Анна Политковская изпада в безсъзнание, след като пие чай по време на полет към Беслан след заложническата криза в местно училище. Има съмнения, че в чая й е поставена отрова. Политковская оцелява, но не за дълго.

На 7 октомври 2006 г. тя е застреляна в Москва в асансьора на блока, в който живее.

На 1 ноември 2006 г. избягалият в Лондон бивш подполковник от руската Федерална служба за сигурност Александънр Литвиненко неочаквано се разболява. Литвиненко вече е направил серия от скандални твърдения как началниците му във ФСБ са издавали неправомерни заповеди за убийството на Борис Березовски. И описва идването на Путин на власт като държавен преврат, организиран от службите в Русия.

23 дни по-късно Литвиненко умира в болницата във Великобритания, а експертизи докават, че е бил отровен с радиоактивния Полоний-210.

Най-скандалният случай за опит за отравяне е от 4 март 2018 г. Бившият офицер от руското военно разузнаване и британски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия Скрипал са отровени в Солсбъри, Англия, с препарата „Новичок“. С леки симптоми на отравяне са и други хора, британски граждани.

Налага се версията, че това е отмъщението на Москва за предателството на Скрипал.

Британските власти започват задълбочено разследване и огласяват много улики срещу Кремъл и ФСБ. Избухва грандиозен международен скандал, в който Западът отгаваря с редица международни санкции срещу Русия.

Източник: bTV новините

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal