Протодякон Андрей Кураев разкритикува РПЦ за двойните ѝ стандарти по отношение на Света София

Не знаехме, че духовниците могат да носят подрасници от дънков плат. Това някаква нова мода ли е в Русия. Иначе Протодякон Кураев твърди, че е противник на московските простотии.

Превод: Соня Димитрова

Известният руски религиозен и обществен деец Протодякон Андрей Кураев (аргосан от Патриарх Кирил) разкритикува реакцията на РПЦ за решението на Турция да възроди провеждането на намази в Катедралата Света София в Истанбул, който е музей от 1934 г.

Кураев припомни, че самата РПЦ активно превръща музеите в Храмове, съобщава Credo.press.

«Самата Руска Църква прави точно същото в Русия, когато настоява музеите да преминават в собственост на Църквата. Например Исаакиевския събор, Монастира в Херсонес, има много такива истории в наше време» – каза Андрей Кураев.

Той подчерта, че в джамия се превръща музей, а не функционираща църква. «Считам, че музейната общност, общността на учените византолози има пълното право да протестира по този повод. Но не трябва този въпрос да се превръща в междурелигиозен. В крайна сметка това не е православна църква, която се превръща в джамия, а музей. Това е работа на музейните работници. Всеки опит да се превърне този конфликт в междурелигиозен, само влошава нещата» – счита Кураев.

Източник: Духовний Фронт України

От Doxologia INFONEWS категорично не сме съгласни с последния абзац от думите на Кураев. В случая думите му са напълно идентични с руската безбожническа позиция по въпроса. Света София е Православен Храм и въпросът е и междурелигиозен! Не знаем защо Кураев е написал тази глупост – възможно е или да е бил неадекватен в този момент, или просто и той като руските си събратя да е заразен с московски инфекции.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal