Правозащитните организации: Русия нарушава международните си задължения за осигуряване на свобода на религията в окупираните територии

Автор: Doxologia INFONEWS

Правозащитните организации изискват Русия и окупационните власти в Крим да отменят незаконното решение за събаряне на Храма на Православната Църква на Украйна в Евпатория. Това се посочва в изявление, публикувано на уебсайта на Центъра за правата на човека ZMINA, за което РІСУ съобщава.

Авторите на документа са Кримската правозащитна група, „KrymSOS“, Центърът по правата на човека ZMINA, Центърът за граждански свободи, Асоциацията на роднините на политическите затворници от Кремъл, Центърът за гражданско образование „Альменда“, Домът на човешките права в Крим, Регионалният център по правата на човека, Украинският Хелзинкски Комитет по правата на човека.

Те смятат, че „политиката на руското Правителство в окупирания Крим по отношение на религиозната свобода е дискриминационна и нетолерантна към почти всички религиозни деноминации, с изключение на Руската Православна Църква и Руската Църква в Украйна“.

Според правозащитниците, Русия като нарушава дейността на ПЦУ в Крим, тя нарушава и международните си задължения за осигуряване на свобода на религията в окупираните територии.

Като възпрепятства дейността на ПЦУ и други „нежелани“ деноминации в окупирания Крим, Руската Федерация нарушава международните задължения за осигуряване на свобода на религията и недискриминация, по-специално чл. 9, 14 от Европейската конвенция за правата на човека; Членове 18, 19 от Международния пакт за граждански и политически права, както и разпоредбите на Декларацията от 25 ноември 1981 г. за ликвидиране на всички форми на нетърпимост и дискриминация, основани на религия или убеждение, която (декларация) задължава окупационната държава да предостави на религиозните служители правото да оказват духовна помощ на своите вярващи” – казват правозащитните организации.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal