ПОЗОРНО: РПЦ предложи вярващите на ПЦУ да бъдат кръщавани отново, което категорично противоречи на Евангелието и на Свещените Канони

Превод: Соня Димитрова

Московската Патриаршия издаде документ, задължаващ да се кръщават още веднъж всички вярващи на Православната църква на Украйна, които са изявили желание да станат верни на Московската Патриаршия. Архиепископ Евстратий (Зоря), говорител на ПЦУ, коментира този документ, като го нарече несъвместим с Евангелското учение.

«И преди МП неведнъж се е опитвала да приведе «канонично-богословска» база под съществуващата практика за «повторно кръщаване», която категорично противоречи на Евангелското учение, православното богословие, каноничното право, практиката както на древната Църква, така и на новото време», – каза Архиепископ Евстратий.

Според него Руската Църква така и не успява теологически да обоснове защо е необходимо да бъдат прекръстени верните на друга поместна православна Църква и затова, осъзнавайки безполезността на тези усилия, се отказва. Но съхранява практиката без обяснения и документално оформяне на ниво «така трябва да бъде».

Архиепископ Евстратий заявява, че при подобен подход в РПЦ ще бъде разрушена основата на междухристиянските връзки, но лидерите на МП все още не са готови за това. «Защото, ако «украинските разколници», според МП, не са «християни», тогава как в същото време католиците, лютераните или коптите са признати за християни, когато във втория случай има различия в догматите?»

РПЦ тръгват по лесния път и не се мъчат с канони и догми, а просто написват циркуляр за прекръстване на вярващите на ПЦУ. «Тъжно е, че Руската Църква все повече се обсебва от «административно богословие». Или по-скоро «фелфебелско», обобщава говорителят на ПЦУ.

Документът беше коментиран и от религиозния изследовател Юрий Чорноморец, който отбелязва как е написана думата Украйна.

«Една подробност, която показва как РПЦ се отнася към цяла Украйна: в името на една от църквите думата «Украйна» управляващият на делата на РПЦ я пише с малки букви. Този факт сам по себе си е толкова красноречив, че изненадва само едно: какво на УПЦ МП (РПЦвУ – Бел. прев.) все още не й е ясно? Защо държат на тези хора, за които Тайнствата не са тайнства, християните не са християни, Украйна не е Украйна??? », – написа той.

Източник: Духовний Фронт України

Коментар: Doxologia INFONEWS

Тези виждания и трактовки, проповядвани в Московската „Патриаршия“, изпаднала в еклисиологична ерес, представляват ерес. Не може в Русия да приемат без Свето Кръщение – еретици, а от членовете на Църквата, кръстени в Христа, да искат да бъдат прекръщавани. Повторното кръщение в Христа е абсолютно забранено! Явно, за да станеш член на изпадналата в ерес Руската Църква, трябва желаещото лице да бъде кръстено в московския бог и да приеме московското еретическо еклисиологично учение!


ЕДНО КРЪЩЕНИЕ!
ЕДНА ПРАВОСЛАВНА КАТОЛИЧЕСКА ЦЪРКВА!


Крайно време е проповядваните от Москва ереси, сред които са повторното кръщение на членове на Църквата, идеологията за 15 и повече православни Църкви и пр. да бъдат осъдени на Събор, който трябва да бъде свикан, организиран и председателстван от Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей. Разбира се, това ще стане, когато той сметне за необходимо. Майката Църква е мъдра и има вековен опит в осъждане на възникналите ереси, които имат за цел да замърсяват постоянно Учението на Светата Православна Католическа Църква.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal