Петте поражения на главата на Руската Църква в Украйна Онуфрий (Березовски)

Превод: Соня Димитрова

За шестата годишнина от интронизацията на предстоятеля на Руската Православна Църква в Украйна Онуфрий (Березовски) «Духовний фронт України» ви предлага подбор с петте поражения на РПЦ в Украйна, която той оглавява.

Той защитаваше окупаторите, за разлика от главите на други Църкви

Митрополит Онуфрий многократно е заявявал, че в Източна Украйна имало «гражданска война». Освен това той, заедно с духовенството и Епископите на своята Църква, демонстрираше откровено презрение към убитите герои от Небесната стотица във Върховната Рада на Украйна. РПЦвУ в Крим освещаваше руските оръжия, наричайки ги «оръжия на правдата». «Вежливите попове» също участваха в окупацията на Крим.

Следователно, как може да се нарича миротворец човек, който покровителства явни помагачи на окупантите, а руско-украинската война нарича «граждански конфликт»?

Освен това Онуфрий отиде до Черна гора, където участва в антиправителствени митинги под знамената на съседната държава (Сърбия). След приемането на закон, който беше придружен от сблъсъци в самия парламент, СПЦ веднага изведе своите привърженици на улиците, за да разклати местната власт и правителството на Мило Джуканович. От ситуацията веднага се възползваха руските специални служби. За да избегне международния скандал, украинското посолство в Черна гора беше принудено да направи специално изявление, че Онуфрий не представлява Украйна и нейните граждани, а е представител на Руската Православна Църква в Украйна. Онуфрий също искаше да прокара «черногорския сценарий» в Украйна.

Поражението на Онуфрий: Той не успя да стане истински духовен водач, истински миротворец, освен това се намеси във вътрешните работи на черногорците. Той подкрепяше окупантите и руските пропагандни клишета за «гражданска война в Донбас».

След бягството на Янукович Онуфрий премина в неконструктивна опозиция срещу украинската власт

На 13 ноември 2018 г. Онуфрий и неговият епископат на РПЦвУ демонстративно не се яви на срещата с тогавашния президент на Украйна Петро Порошенко. Командата на президента нарече поведението на УПЦ МП (РПЦвУ) неприемливо, тъй като държавният глава специално предложи неутрална територия. «Изборът е техен. По този начин те показаха, че по-нататък ще вървят не с Украйна, а с Русия», – заяви представител на Администрацията на президента пред BBC News Ukraine.

Онуфрий многократно е критикувал Порошенко за избрания от него курс, а именно за борбата му за независимост на украинското Православие и признаването му на световно ниво. На 21 март 2019 г., по време на среща с Порошенко, Онуфрий каза: «Убеден съм, че всичко, което се случва сега… не е пътят, по който трябва да вървим. Това определено не е пътят, който ще ни доведе до единство. Трябва да признаем, че този път е погрешен, да направим изводи от грешките и да търсим други начини за църковно обединение».

Когато Зеленски стана президент, Онуфрий първоначално демонстрираше подкрепата си за новоизбрания държавен глава, но с течение на времето в РПЦвУ започнаха да заявяват, че правителството на Зеленски действало по същия начин като Порошенко.

Онуфрий получи подкрепата на проруски политици и най-вече от бившия депутат от ОПЗЖ Вадим Новински, с когото ходеше по болници без маска и раздаваше «хуманитарна помощ». Онуфрий дори се помоли в небето от самолета на Новински.

Поражението на Онуфрий: след Революцията на достойнството той не пое по проукраински държавнически и прозападен път  заедно с народа. Той не подкрепи нито един президент след Майдана през 2014 година. Той остана в опозиция срещу властта и дори ръкоположи за дякон бившия депутат от ОПЗЖ Вадим Новински.

Съсредоточи се върху разделението на обществото, а не върху обединението около единна поместна църква

Митрополит Онуфрий, глава на една от най-големите религиозни общности в Украйна, не се бореше с влиянието на Руската Църква в Украйна, дори след руското нашествие в Крим и Донбас. Дори когато беше поканен да се присъедини към Обединителния събор, където можеше да стане глава на обединената църква, независима от Москва, той не дойде и провали преговорите, както отбелязахме по-горе, с тогавашния президент на Украйна Петро Порошенко.

Той се опита да блокира всички опити за преговори между тогавашната «Киевска Патриаршия» и т. нар. «УПЦ МП». Той се прояви като още по-голям консерватор от Володимир Сабодан. Нито веднъж не спря антиукраинската дейност на своите подчинени на окупираните територии. Напротив, той ръкоположи за епископ сепаратист и участник в окупацията на Крим. На територията свободна от руския агресор Онуфрий не спря откровените и нечовешки изявления на епископа на РПЦ Лука за покръстеното момиче в «Киевска Патриаршия», както и благословията му за паравоенните структури на «казаците» в Запорожие.

Тогава хората в знак на протест срещу позицията на Московската Църква започнаха да носят играчки, залети с червена течност, до храмовете на РПЦ в Украйна.

Поражението на Онуфрий: не можа да оправдае очакванията на онези украинци, които очакваха от УПЦ МП (РПЦвУ) да промени курса след съдбоносните събития през 2014 г. Той не спря антиукраинските изявления на служителите на РПЦвУ, което предизвика възмущение и разделение в обществото. Затова 600 енории и 2 епископа се прехвърлиха от РПЦ към Православната Църква на Украйна (ПЦУ).

Претърпя поражение от Константинопол

Вселенският Патриарх Вартоломей изпрати писмо до Митрополит Онуфрий с предупреждение, че след Обединителния събор ще загуби титула си на Киевски Митрополит, тъй като на Събора в края на 2018 г. ще бъде избран нов Киевски Митрополит. Но Онуфрий запази мълчание и не отговори. Сигурно си е мислел, че това ще отмине, или че е само декларация.

Но в началото на 2020 г. годишното издание на Вселенската Патриаршия публикува титулите на всички Епископи в поместните Църкви, в което не са признати титулите на Епископите на Московската Патриаршия в Украйна. Така Вселенската Църква на Константинополския Патриарх потвърди истинността на думите си в писмото на Патриарх Вартоломей до Онуфрий.

Онуфрий отиде до Аман, където Кирил проведе среща със Сръбския патриарх. Той се опита, заедно с другите съюзници на Путин, да осъди Томоса на ПЦУ и да заформи коалиция срещу Константинопол. Участието на повече предстоятели на поместни Църкви щеше да придаде тежест на срещата, но в крайна сметка имаше само среща на Сръбския патриарх с Кирил, (както с Йерусалимския Патриарх като домакин и с Прешовския Архиепископ Ростислав – Бел. прев.).

Църквата, която Онуфрий ръководи под надзора на Кирил (Гундяев), няма Томос за автокефалия и е част от Руската Църква. Най-умното, което измислиха при Онуфрий, бе да се похвалят с грамотата на Московския Патриарх, издадена преди 30 години (ще отбележим, че за получаването на грамотата се бореше тогавашният глава на РПЦвУ Митрополит Филарет (Денисенко)). Всъщност т. нар. «УПЦ МП» сега се отказва от автокефалия, признание и тежест в световното Православие за сметка на илюзорни титули и статуси.

Поражението на Онуфрий: Онуфрий така и не получи точки за опита си да угоди на Московския патриарх като участва в Черногорската акция и сбирката в Аман. Той пропусна единствения си шанс за реабилитация и не участва в Обединителния събор, и загуби почти 600 енории. Той загуби титула си Митрополит Киевски и на цяла Украйна, с което всъщност претърпя загуба от Константинопол. Освен това опозицията срещу Вселенската Патриаршия доведе до това, че стълбовете на Православието – Александрийската и Еладската църкви и Атон не подкрепиха РПЦ. Онуфрий не се притеснява от това, че Църквата му няма Томос за автокефалия и е зависима от Москва. Той също не се притеснява от постепенния отлив на вярващи и енории към ПЦУ.

Той стана помощник на «коронавирусните терористи» в расо

Онуфрий не подкрепи много охотно коронавирусните карантинни мерки. Преди Великден той дори изчезна за няколко седмици, както и Новински. Но това не попречи на Църквата му да разпространи коронавируса сред хората. За никого не е тайна, че именно Монастирите на Московската Патриаршия станаха огнища на разпространение на коронавирус в Украйна. Въпреки че подобни случаи имаше и в други църкви, но те не могат да се сравнят с броя на заразените в Московската Църква.

Онуфрий не наказа нито един църковен служител за нарушения на карантината. Никой не направи забележка дори на печално известния владика Павло «Мерцедес» (Лебид), който се хвалеше, че коронавирусът бил наказание за греховете. Той също така приканваше всички да отидат на църква и да се прегърнат. От Онуфрий последва само мълчание. След самоизолацията си Березовски и Павло продължиха обичайната си дейност.

Поражението на Онуфрий: не успя да се справи с коронавируса на съответното ниво, той самият се разболя заедно с Новински от коронавирус и не прояви разсъдливост веднага, а едва след очевидните гафове от страна на църковното ръководство. Той мълчаливо наблюдаваше как подчинените му участват в нарушенията на карантината и не наказа одиозния владика Павел (Лебид) за призивите му за «прегръщане».

Източник: Духовний Фронт України

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal