Начало » Новини » Светът » Папа Франциск се моли за Нигерия, жертва на насилие и тероризъм

Папа Франциск се моли за Нигерия, жертва на насилие и тероризъм

След молитвата Ангел Господен, папа Франциск отправи мисъл за положението в северната част на Нигерия, където на особен прицел е взет щата Кадуна, за който местните епископи също се молят за прекратяване на конфликтите


След молитвата, посветена на празника Успение Богородично, папа Франциск припомни за страдание, което се изпитва, без да му се обръща особено внимание от страна на медиите. Светият Отец каза: „Днес бих искал да се помоля специално за населението в северната част на Нигерия, жертва на насилие и терористични атаки“.

Нападенията

Насилията, под формата на нападения от страна на екстремистите Фулани, наскоро се увеличиха в северната част на Нигерия, особено в щата Кадуна. Равносметката на местните медии приписват на групировката поне три нападения в южната част на Кадуна само през медец юли. През юни около 76 души са били убити в района Сабон Бирни в щата Сокото. Докато миналия месец терористичната организация Боко Харам отне живота на петима служители в организация за хуманитарна помощ, които бяха отвлечени през юни.

„Сърцата ни кървят“

От Рим, към гласа на Франциск, се присъединява този на нигерийските епископи, които многократно са осъждали „нарастващата несигурност“ и терористичните актове. „Сърцата ни кървят“, казват в комюнике епископите, но „убийствата трябва да спрат“, са думите на председателя на местния епископат, архиепископът на град Бенин, Августин Обиора Акубезе.

40 дни на молитва

Епископите предложиха инициатива – обявяването на „40 дни на молитва, за спасението на страната“, като се започне от 22 август. През тези дни вярващите са призовани да се молят всеки ден в 12 часа, след молитвата Ангел Господен, като казват молитвата Отче наш, , три пъти Аве Мария и Слава Боже мой.

Епископите пишат още, че „извършителите на убийствата трябва да бъдат изправени пред съда. Никога няма да има развитие“, казват те, „изградено върху пролятата кръв на невинни хора, брутално убити от религиозните фундаменталисти“.

Източник: Vatican NEWS

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal