Папа Емеритус Бенедикт ХVI е тежко болен

Папа Бенедикт XVI, който заемаше престола на Свети Петър във Ватикана от 2005 до 2013 г., е тежко болен. Това съобщава неговият биограф Петер Зеевалд пред вестник „Пасауер Нойе Пресе“.

Според Зеевалд 93-годишният Йозеф Ратцингер страда от херпес и е много отслабнал. Състоянието на бившия понтифекс се влошило, след като предприел пътуване до Германия, за да посети брат си Георг, който бил на смъртно ложе.

По-големият брат на Бенедикт XVI, който също беше католически свещеник, почина през юни на 96-годишна възраст след тежко заболяване. Каква обаче е била неговата болест, не се съобщава.

„Бенедикт XVI е в съзнание и с паметта си, но гласът му е изключително слаб и едва се чува“, казва биографът му Петер Зеевалд, който отбелязва, че бившият папа е оптимистичен за своето възстановяване, но състоянието му е много „крехко“.

По неговите думи Бенедикт XVI вече е подготвил своето завещание. Оттеглилият се понтифекс е пожелал да бъде положен в старата гробница на папа Йоан Павел II в катедралата „Свети Петър“ в Рим, след като неговите останки бяха преместени при канонизирането му за светец.

Папа Бенедикт XVI се оттегли като глава на католическата църква през 2013 г., а като причина за неговото решение бяха изтъкнати именно здравословни причини.

Източник: BTV новините

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal