Отец Силвестър Янакиев отново скандализира Българската Патриаршия: стана съучредител на политическа партия в разрез със Свещените Канони на Православната Църква

Автор: Doxologia INFONEWS

Бургаският общински съветник Владимир Павлов, отец Силвестър Янакиев от Сливенска Митрополия и фермерът от Болярово Ани Петрова са сред учредителите на новата политическа партия „ЧЕСТ“. Абревиатурата ѝ означава „За чиста, единна и суверенна татковина“. За това съобщава Сливен Медия. Решенията в партията няма да се взимат еднолично, а от управителен съвет, след изслушване на мнения, каза той и посочи част от политиката им:

Децентрализация; изменение на данъчните политики, които в момента са изключително рестриктивни и мачкащи българския бизнес и неговата свобода; даването на повече привилегии на животновъдите, решаването на техните искания и проблеми, така че те наистина свободно да развиват животновъдството… Засилването на ролята на селското стопанство, на българското село, което изоставихме, а това са моторите на всяка една икономика в света. И там, където традиционно бяхме силни, ние изоставихме този отрасъл и в момента страдаме – посочва Павлов.

Предстои регистрирането ѝ в съда, дори и при предсрочни избори, ще успеем да участваме в тях – коментира Владимир Павлов.

Според Свещените Канони, духовници на Православната Църква нямат абсолютно никакво право да учредяват каквито и да е организации и структури, които да участват в управлението на една държава, сиреч политически партии, казано на съвременен език, съответно и да членуват в тях. Това също се забранява и от Устава на Българската Патриаршия, която, съгласно Свещените Канони и Томоса за автокефалия, представлява изпълнение на Едната, Свята, Католическа и Апостолска Църква на местно ниво, т.е. на територията на Република България.

От Doxologia INFONEWS съветваме отец Силвестър да не се занимава с такива дейности. Щом е избрал свещеническото поприще, тогава е редно да се занивама само и единствено с него. Ако той не желае да бъде клирик, тогава Свещените Канони предвиждат съвсем друга процедура, която може да го освободи от презвитерския му сан на този свят, но не и на онзи. След като едно лице е избрало да бъде клирик на Православната Църква, да служи на Бога – връщане назад няма, освен чрез налагане на съответното наказание.

България няма нужда от клирици, които да създават партии. Те не са нито по-компетентни, нито по-знаещи, нито по-можещи от останалите хора в България. България има нужда от нова концепция за управление, и недопускане до това управление на всички, участвали в съсипването на нашата държава от 1944 г. досега, вкл. и техните роднини.

Но най-вече България има нужда от кадърни, грамотни и дейни духовници, а не от политически марионетки в раса.

Не смятаме, че отец Силвестър разполага с компетентност да управлява или ръководи част от държавата ни. Пък и неговият опит за създаване на такъв политически проект е просто една провокация към обществото с негативни последици за Българската Патриаршия и Сливенския Митрополит г-н Йоаникий.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal