Опело и погребение на починалия от COVID-19 Доростолски Митрополит Амвросий, при неспазване мерките за защита на здравето и живота на присъстващите | VIDEO

Автор: Doxologia INFONEWS

На 21 август 2020 г. бе отслужено Опелото и погребението на наскоро починалия от коронавирус COVID-19 Доростолски Митрополит г-н Амвросий.

Опелото се състоя в Катедралата на Светите Апостоли Петър и Павел в град Силистра в Доростолска Митрополия.

То беше отслужено от Българския Митрополит в Западна и Средна Европа г-н Антоний в съслужение с Високопреосвещените Митрополити на Неврокоп г-н Серафим и на Видин г-н Даниил, както и с Преосвещения Синаитски Епископ Йероним, Викарий на Румънския Патриарх, Архимандрит Атанасий Султанов и други духовници.

По време на Опелото и погребението не се спазваха абсолютно никакви мерки за защита от коронавируса. Поясняваме, че само запечатването на ковчега на починалия не е достатъчно за стопроцентово предотвратяване на разпространението на коронавируса. Тук се изисква все пак внимание и грижа и от страна на присъстващите духовници и вярващи. Ковчегът трябваше да бъде носен от свещеници, екипирани в костюми.

За сравнение ви препращаме към Опелото на неотдавна починалия Архиепископ на Сучава г-н Пимен, който също беше заразен и почина от коронавирус. Може да видите снимки от неговото Опело и погребение: абсолютно спазване на всякакви възможни мерки за защита от коронавирус.

В БПЦ върви мантрата „Ние сме по-силни от коронавируса и не ни пука, че Бог ни праща това изпитание, понеже сме по-силни от Него, с цел да защитим интересите на управляващата партия, пренебрегвайки живота и здравето на хората“ – но за това рано или късно се плаща; и то разплатата започва от горе надолу, тъй че нито един от Високопреосвещените Митрополити от Свещения Синод на БПЦ не е застрахован от заразяването с коронавирус, и не дай си Боже това да доведе до летален край. Нека не се мислят за недосегаеми и за нещо повече от останалите хора. Това не е характерно за духовници.

Отново изказваме нашите съболезнования. Силистра загуби един достоен Митрополит, който стана жертва на междуособиците, алчността и нехайството на някои Митрополити в Синода, които не взеха необходимите мерки за защита на здравето на хората.

Надяваме се наследникът на Митрополит Амвросий да не бъде руски реотан, за да не се стига до протести и изгонването му от митрополитската Катедра. Достатъчно руски агенти и русофили имаме в БПЦ. Така че предупреждаваме Синода да внимава при избора на Митрополит.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal