Нови радикални решения взе Свещеният Синод на Московската Патриаршия на заседанието си на 25 август 2020

Автор: Doxologia INFONEWS

На 25 август 2020 г. Свещеният Синод на Московската Патриаршия проведе свое заседание в Даниловския Монастир в Москва под председателството на Московския Патриарх Кирил. За това съобщава пресцентърът на Московската Патриаршия.

Съобщава се, че Синодът има информация, че духовници са разкривали на трети лица „поверителна информация“ от администрациите на някои Митрополии. В тази връзка Свещеният Синод на Московската Патриаршия реши да определи, че разкриването на информация, каквато и да е тя, на трети страни, без благословението на Патриарх Кирил или Епископа, ще се наказва: за свещеник – забрана за служение до една година, при повторно провинение – до три години; за Монах – отлъчване от причастяване със Светите Христови Тайни за срок до една година, при повторно провинение – до три години.

Съобщава се, че досегашният председател на Патриаршеската комисия по семейните въпроси – Протойерей Дмитрий Смирнов, който се зарази с коронавирус COVID-19, е подал молба да бъде освободен от длъжността председател. Патриаршията благодари за неговия труд, освобождава го от длъжността председател на Комисията и го определя за почетен председател на Комисията, а за нов председател на Комисията е назначен московският клирик отец Теодор Лукянов.

Руският Екзарх в Беларус Митрополит Павел (Пономарьов) Мински и Заславски е подал молба да бъде освободен от длъжност. Свещеният Синод реши да приеме молбата на Митрополит Павел. Синодът назначава Митрополит Павел на мястото на Екатеринодарския и Кубански Митрополит Исидор, който на 08 август 2020 г. почина от коронавирус.

За нов Руски екзарх в Беларус се назначава Преосвещеният Епископ Борисовски и Мариногорски г-н Вениамин (Тупеко), който засега продължава да управлява и Борисовската Епархия.

Епископите Костомукшски и Кемски г-н Игнатий (Тарасов) и Армавирски и Лабински г-н Игнатий (Бузин), които бяха разкрити да водят развратен хомосексуален живот, са освободени от поверените им Епархии, като се назначават както следва: г-н Игнатий (Тарасов) за Викарен Епископ на Ярославска Епархия; г-н Игнатий (Бузин) за Викарен Епископ на Хабаровска Епархия.

Свещеният Синод също реши да освободи от длъжност ректора на Московската Духовна Академия и Семинария Звенигородски Епископ г-н Питирим (Творогов), който се зарази с коронавирус COVID-19. За нов ректор е назначен Звенигородският Епископ г-н Теодорит (Тихонов).

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal