Начало » Новини » Светът » Мощна експлозия в Бейрут с починали и ранени. Пострада Катедралата на Свети Георги | VIDEO & СНИМКИ

Мощна експлозия в Бейрут с починали и ранени. Пострада Катедралата на Свети Георги | VIDEO & СНИМКИ

Автор: Doxologia INFONEWS

Много починали и стотици ранени след мощен взрив в столицата на Ливан – Бейрут. Експлозията е станала близо до българското Посолство, в района на пристанището на Бейрут, близо до ливанската военноморска база.

Взривът най-вероятно е предизвикан от пожар в резервоар или склад за пиротехника. Местни медии не изключват възможността да е нанесен ракетен удар на територията на пристанището.

От големия взрив пострада и Катедралата на Свети Георги в Бейрут. Щетите са сериозни – счупени прозорци, счупени стасиди, поражения по иконостаса, счупени аналои, както и поражения в Свещения Олтар и по Светата Трапеза. По информация на Doxologia INFONEWS, по време на взрива в Храма не е имало богослужение. В противен случай, със сигурност щеше да има и човешки жертви.

Няма данни за пострадали българи.

Експлозията е разтърсила жилищните райони на ливанската столица. След взрива се е образувала голяма ударна вълна, която е предизвикала и сериозни щети.

Видях огромно огнено кълбо и дим да се издигат над Бейрут. Хората крещяха и бягаха, обляни в кръв. Балкони бяха изкъртени от фасадите. Стъкла от високите сгради се посипаха по тротоарите“ – описва видяното очевидец.

Пострадали са много жилищни сгради. Рухнала е и част от редакцията на един от големите вестници в страната. Инцидентът става само ден след пограничен конфликт между Израел и Хизбулла, при който загинаха бойци на ливанската групировка.

Взривовете са чути чак в Никозия на източния средиземноморски остров Кипър, на 240 километра разстояние.

Държавното радио „Кан“ съобщи, че Израел не е замесен в експлозията.

https://youtu.be/dBkidasvv_I
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal