Мао Цзедун вместо Иисус Христос: Китайските комунисти засилват натиска върху християните

Превод: Соня Димитрова

В Китай сега времената не са най-добрите за християните, особено за римокатолиците. Въпреки че САЩ отделят пари за съблюдаването на религиозната свобода и светът критикува китайската политика на международно ниво, комунистите отново отиват твърде далеч в преследването на вярващите.

Властите в много китайски провинции наредиха на християните да премахнат религиозните образи, и да ги заменят с образи на комунистическите лидери (Мао Цзедун и Си Дзинпин). Това се отнася и за кръстовете върху религиозни сгради. Към днешна дата има редица случаи на насилствено демонтиране на кръстове от китайски църкви.

По-рано съобщихме, че китайските комунисти са поискали да се премахнат всички кръстове от църкви, които уж нарушавали правилата за градоустройствено планиране. От април насам в провинция Анхуй, близо до Шанхай, са били премахнати над 500 кръста.

Миналия уикенд в Църквата на Христос Шиван, в провинция Хуайнан, местните служители, които отговарят за религията на региона, са отишли в Църквата с искането да се премахнат кръстовете от сградата. Те обаче се натъкнали на съпротива от местната общност, когато десетки християни отишли до храма, за да го защитят.

Местните власти изпратили кран и близо 100 работници, за да съборят кръстовете, съобщава China Aid.

Друг възмутителен инцидент се случва на 7 юли в провинция Жеджианг. Тогава местните власти изпратили около стотина общински работници с техника, за да демонтират кръстовете в Църквата на Христос Инчанг.

С всяка изминала седмица броят на църквите, в които са били насилствено демонтирани християнските символи, само се увеличава. Според Daily Mail, позовавайки се на Радио Свободна Азия, китайските власти са използвали сила, за да унищожат религиозните символи в църквите в провинциите Анхуей, Дзянсу, Хебей и Чжецзян.

Но правомощията на комунистите не се ограничават само с натиск върху църквите. Сега те изискват от отделни хора и семейства лоялност към властите и премахване на християнските символи от частни домове, като се препоръчва те да бъдат заменени с портрети на лидерите на Комунистическата партия. Заповедта е била дадена на китайски семейства, които получават социална помощ. По този начин, ако на човек е назначена държавна помощ по една или друга причина, той е длъжен да се откаже от християнството, за да запази помощите.

Вече има негативни прецеденти за отмяна на помощите. Например в Дзянси, където миналата година са регистрирани най-много съобщения за преследване на вярващите, мъж с увреждане изгубил държавната си пенсия, защото редовно посещавал църква.

В Китай активното нападение срещу религията през това столетие започна от 2015 г., когато китайското правителство одобри програма за «синизация» на религията. Според нея всички сфери на живота, включително религията, трябва да се превърнат в израз на китайската социалистическа идея, която включва атеизма. Съвременните комунисти обаче се опитват не просто да затворят църквите, а да унищожат самата им същност, да заменят учението на Христос с идеите на Комунистическата партия, като по този начин превърнат църквата в още един лост на пропагандата.

Подмяната на кръста с портрети на комунисти не е нова практика. Украинците преживяха подобен натиск и преследване в Съветския съюз. За разлика от лекомислените граждани и последователи на потребителската култура, комунистите през всички времена разбираха много добре значението на символите и идеите (неслучайно след падането на техните режими трябваше да премахнем последиците от тяхното управление от обществените места, да променим имената на улиците и т.н.).

«Кръстът като символ на жертвата на Божия Син се превръща във все по-омразен символ както за китайското правителство, така и за левите на Запад. Именно заради това агресията срещу църквите се превръща в широко разпространено и глобално явление», – заявиха от «Християни для України».

Източник: Духовний Фронт України

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal