Константийски Митрополит Василий: Ако ЮНЕСКО е неспособна да защити културата, тогава трябва да бъде създадена друга организация, способна да го направи

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

Преосвещеният Митрополит на Константия и на Амохостос г-н Василий (Древна Църква на Кипър) коментира новото срамно и непочтено решение на Турция да превърне в джамия, след Света София, и историческия Монастир Хора в Константинопол.

Йерархът на Църквата на Кипър и Пастиреначалник на една Епархия, която заедно с останалия бежански народ преживява вече повече от 46 години трагичните последици на турското зверство от 1974 г., сред които са разграбването, оскверняването и разрушаването на много църковни паметници, се спря на новата провокация на Турция, заявявайки следното:

Ние имахме достоверна информация (Църквата на Кипър – Бел. авт./прев.) за този акт и затова в комюникето на Синода за Света София стана въпрос и за този план на турците. Позор за тези техни действия. Ако ЮНЕСКО е неспособна да защити културата, тогава трябва да бъде създадена друга организация, която да има способността и капацитета да реагира“.

Източник: Ἱερὰ Μητρόπολις Κωνσταντίας καὶ Ἀμμοχῶστου

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal