Кой има полза от талибаните в Храма на Света София?

Превод: Соня Димитрова

Анализираме защо медиите разпространяваха информация за радикалната ислямска организация и кой се възползва максимално от това?

«Членове на движението Талибан разгърнаха знамето на своята групировка в Света София в Истанбул», – за това съобщи британският експерт по борба с ислямския екстремизъм Нур Дари в Twitter.

Новини с такива заглавия и съответното съдържание заляха информационните издания от 2 август насам.

Но не след дълго експертът Олександър Коваленко обърна внимание на някои спекулации, манипулации и неточности, и отбеляза, че опънатото знаме изобщо не е талибанско.

Той посочи, че знамето принадлежи на «Джаиш ал-Мухаджирин ал-Ансар», групировка на ислямистки бойци в Сирия, които се противопоставят на правителството на Башар Асад. Интересното е, че първите членове на тази групировка са били граждани на бившия Съветски съюз (чеченци, татари и други).

Така че можем да констатираме, че около описаното събитие вече са възникнали много митове и спекулации, които обслужват интересите на конкретни играчи на геополитическата шахматна дъска.

Въпреки че не става въпрос за тероризъм в чист вид, събитието е тясно свързано с него със самото споменаване на Талибан и другите радикални ислямски групировки.

Аналитикът от НАТО Тим Фоксли, който изучава Афганистан в Международния институт за изследване на мира в Стокхолм и е автор на «Пропагандната дейност на Талибан», отбеляза, че самите медии често правят неволни пропагандни «подаръци» на талибаните.

«Талибаните знаят, че бързината, а не истинността на информацията, е начин да се спечели предимство в медиите», – пише експертът. – На страната на талибаните е и бързината на реакцията – те моментално поемат отговорност за всяко събитие, което отговаря на тяхната цел».

И този път информационната бомба бе от полза за Талибан в качеството си на поредна «рекламна кампания» за организацията.

От друга страна, предизвика резонанс и фактът, че събитието се е състояло в Истанбул – на европейската територия на държава-членка на НАТО и доста далеч от родината на талибаните – Афганистан. Самото споменаване на радикалната ислямска организация в подобна ситуация може да предизвика международен скандал.

Турция, която мечтае за «могъщ халифат», все пак работи упорито, за да убеди световната общественост, че ислямът е религия на мира, а не на войната и често заявява, че е готова да ръководи борбата срещу ислямските радикали.

И тук изведнъж, под самия нос на НАТО, талибаните разгръщат знамената си. Несъмнено това е удар по репутацията на Турция.

На въпроса «Кой има полза от това?» има два възможни отговора. Първият – това са самите талибани, по-горе говорихме за «безплатната реклама». Вторият – Руската федерация.

Каква е ролята на Русия тук?

Първо, това е повод да скара помежду им страните-членки на Северноатлантическия алианс. Към Турция наистина може да има сериозни претенции заради дейността на радикални ислямисти на територията на страната.

Второ, това е информационен удар по Вселенския Патриарх, един вид – ето до какво доведе слабостта на Фенер и загубата на Храма на Света София.

Трето, «отмъщението на Анкара за джамията София». Като създаде образ на последователна агресивна атака на радикалния ислям срещу християнството с последващо подгряване на митовете за «преследване на Църквата» и получаването от това на максимални предимства на международната сцена.

Ето че се получава, че от тази ситуация печелят талибаните и Кремъл. Дали са се разбирали помежду си за такава акция? В момента е трудно да се отговори на този въпрос.

Но със сигурност може да се твърди, че в момента в Москва внимателно се обмислят следващите стъпки в използването на този информационен повод, за да се нанесе решаващият удар по Вселенската Патриаршия и турските власти.

Източник: Духовний Фронт України

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ