Кметът на Хасково оттегли докладната си за даряване на Храма в Узунджово на БПЦ

Узунджовската църква остава на Община Хасково поне до следващото заседание на Общинския съвет, след като днес кметът Станислав Дечев оттегли докладната си, в която се предвиждаше да бъде дарена на БПЦ. Оттеглям я, защото в залата не са всички съветници. Разговарял съм с повечето от тях, мненията са противоречиви, обясни той.

Днес в залата заради Байряма липсваха съветниците от ДПС.

Кметът обясни, че е направил предложението за дарението след постъпило искане от БПЦ. Според него е абсурдно да се очаква, че храмът ще бъде занемарен, както бе преди години, преди да бъде напълно обновен с пари от „Красива България“ и общинския бюджет. Собствеността на храма е безспорно на Община Хасково, каза той.

Съветникът Георги Пеев му връчи подписка срещу подаряването на църквата, която за 3 дни са подкрепили 650 души- хасковлии, жители на Узунджово, представители на Славянското дружество и други. Дебат дали да се дарява уникалният храм възникна сред хасковлии, като мненията са противоречиви. Едни смятат, че Общината е по- добър стопанин, други – че е редно храмът да е на Метрополията.

Пред залата днес бе и председателят на църковното настоятелство Отец Никола. Според него, храмове, в които се извършва богослужение трябва да са собственост Църквата. Той смята, че няма проблем църквата, която е паметник на културата, да продължи да се поддържа в вида, в който Общината го прави, но не се нае за каже колко струва издръжката на имота. Той посреща хиляди туристи годишно. Отецът даде за пример църквата в Батак, която също е била общинска собственост, но дарена на местната община.

Общината Хасково притежава и други религиозни имоти. Това са параклисът под Девата и „Св. Петка“.

Източник: Марица

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎