Начало » Новини » Мнения » Климент Йорданов с остър коментар за християно-джихадистката Галя Тодорова от русофилската туроператорска агенция „Искони“

Климент Йорданов с остър коментар за християно-джихадистката Галя Тодорова от русофилската туроператорска агенция „Искони“

От Doxologia INFONEWS препубликуваме един коментар на Климент Йорданов за християно-джихадистката Галя Тодорова, собственичка на русофилската туроператорска агенция „Искони“. Коментарът му е последван от коментар на Игумена на Църногорския Монастир Архимандрит Никанор (Мишков), който също препубликуваме.

Оценките и изводите оставяме на вас, нашите читатели.

Климент Йорданов:

«Удостоен съм с писмо от прословутата собственичка на туристическата агенция, която събра площада да вика и кряка пред БНТ против Горан Благоев.

Не разбирам по какъв повод ми е писала днес писмото си, декларирайки високопарно, че съм отпаднал от Църквата.

Никога не съм претендирал да съм богословска инстанция и всякога съм готов да уважа богословска критичност по мой адрес, която да ме накара да променя някое свое разбиране.

Понеже Галя Тодорова ме обвинява да имам сериозни пропуски в богословските си познания, мисля, че е морално задължена да се обясни.

Как да се интерпретира обвинението й, че съм „клеветник и при това необразован“?

Държа авторката на обвинение от този характер да изясни в какво се състоят клеветите ми и какви са й критериите за образованост?

Ако тя е християнка и поне малко благочестива, би следвало да засвидетелства коректно изобличението си за мои клевети и кои мои съждения я карат да мисли, че съм необразован?

Как е разбрала за богословските ми пропуски и какви са й критериите за оценка?

Почтеният човек и благочестив християнин оперира с факти.

Нямам чест да зная какво е нейното богословско ниво, но съдя за личността й по вдигнатата гюрултия пред БНТ. Възниква въпросът кой организира тогавашната врява, на която пристигнаха някакви провинциални расоносни същества? Ако съм разбрал правилно саморекламата на г-жа Тодорова, като че ли тя се смята за инициатор и организатор.

Ако това е истина, то това би било страшен позор за БПЦ-БП, че попове хукнали да защитават някакви си семейни акции против известен жукрналист.

Може ли духовенството да се размотава за скандални площадни акции, ако няма благословение от епархийския си владика?

Може би г-жа Галя Тодорова ще ни обясни дали е дайствала по поръчка или само със съгласието на някой митрополит, който й е пратил подкрепа в лицето на своите орман папази с площадно поведение или нейният туристически бизнес ще да е привлякал площадните расоносци да се изявят по-позорно и от футболните фенове.

Дръзнах многократно да оглася критичност родните богослови, че са оставили Георги Тодоров да публикува странното твърдение, че българският епископат си загубил апостолското приемство, обявявайки Екзархията.

Публикацията е позор за целия български епископат, който не е реагирал на глупостта, публикувана във в-к „Църковен вестник“.

Остава семейството Тодорови да се обоснове каква църква без апостолско приемство признават и откъде днешната иерархия си е взела апостолското приемство.

Държа да чуя фактите и аргументите на Галя Тодорова, ако тя се мисли за реална християнка и богослов без никакви пропуски в знанията си.

По какви критерии тя определя, че съм разколник и отпаднал от Църквата?

Ако има все още съвест и претенция за солидни еклисиологични познания, би трябвало да обясни на богословско ниво прословутото отпадане от Църквата.

Ако е заинтересована, мога да й изпратя копие на синодалния отговор на мое писмо, това ще е друга богословска тема, за която бизнес екскурзоводката едва ли има нужния капацитет за диалог.

Очевадно е, че не разбира нищо от богословие.

Ако разколът е отпадане от Църквата, тогава би следвало всички „отпаднали“ да бъдат приети по особен чин, а „загубилите апостолското си приемство“ да бъдат прехиротонисани, но това не е направено нито при обявяването на Българската патриаршия, нито с приетите от т.н. „разкол“ свещеници и архиереи. Никой не е приеман чрез преръкоположение или по особен чин за присъединяване към Православието като Едната и Единствена Църква Христова.

За сведение на недоучилите богослови с дипломи, в Православието има няколко чина за приемане на отпаднали или на идващи в Православието от инославни деноминации, описани в книгите „Новая скрижал“ на архиепископ Вениамин и в „Настольная книга для священно-церковно служителей“ на С.В. Булгаков. Възможно е и в литургиката на родния богослов архим. Авксентий да е засегнат този въпрос, но не съм чел книгите му в тяхната цялост.

По логиката на Галя Тодорова, митрополит Амвросий е умрял като разколник и отпаднал от Църквата, защото епископството му е дадено в разкол и никой не го е приемал в „Църквата“ чрез особен чин за да му придава благодатта на кръщението, която, според логиката на Галя Тодорова, митрополит Амвросий ще да е загубил в разкола, както митрополит Галактион, епископите Никон, Теодосий, Яков и Константин.

Любопитно ми е тя в каква църква играе на богослов и християнка и защо не е проляла крокодилските си сълзи, че Църквата й се състои от расоносци без апостолско приемство, което официално твърди съпругът й?

Настоявам това странно семейство да ми се обясни о откъде Българската патриаршия е взела апостолското си приемство, ако Екзархията го е загубила и ако отпадналите от Църквата разколници са приети в иерархията на БПЦ-БП, то по какъв начин са станали отново християни?

За исторически случаи в други поместни църкви няма да питам. Надявам се, че Галя Тодорова ще ни изясни семейната им логика за Църквата и как се спасяват в такава без апостолско приемство.

Богословието не е гюрултия пред БНТ, а има някакви вековни принципи, които, ако съпругът й не е научил, богословската диплома на дамата от туристическата агенция я задължава да свидетелства какво е научила в Богословския факултет.

Не ми е ясно по какъв повод ме е удостоила с епистоларния си шедьовър, но цитирам текста на писмото:

„Айде един разколник да не си позволява да ме поучава и да ме учи на богословие, когато сам е отпаднал от вярата и Църквата! Глупостта и наглостта Ви са потресаващи, Вие сте един най-обикновен клеветник, при това изключително необразован. Имате и очевидни пропуски в базисна богословска и историческа материя, които няма как да компенсирам. Вие не сте на нивото на диалога, който искате да водите с мен, затова не си позволявайте повече да ми пишете, нито тук, нито публично! Мога само да Ви съжалявам и да моля Бог да ви вразумява!“»

Архимандрит Никанор (Мишков):

«Недоумявам как така някой се изказва като на мегданя по толкова сериозни въпроси.

На какво основание някаква братовчедка на станала наскоро известна наша политичка дръзва да раздава присъди и да определя кой е в Църквата и кой е православно вярващ?

Такива тезиси озвучават само крайно неграмотните и пошашавели зилоти.

Учудвам се и на това, как представителите на тази порода в БПЦ не се усещат, че са сбъркали мястото и времето. Свърши пиянството на един „божий“ народ. Дойде изтрезвяването.

Зилотизма тотално губи позиции, самодискредитиран.

Погледнете само последните налудничави, циркаджийски, но и трагични случки в зилотската епархия (тя си има друго популярно название, но нейсе).

Зилотите устроиха и митинг пред БНТ. Сега Бог им поднася Горан Благоев на екран, а подведения от тях г-н Кошлуков – под номер 3 в списъка с исканите по площадите оставки.»

Източник: Facebook

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal