Киевският Митрополит Епифаний за истинското приятелство

Автор: Митрополит на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний

30 юли 2020 г.

Дружбата е голяма ценност в живота на човека. Днес светът отбелязва Международния ден, установен в нейна чест. И това не е случайно, защото дружбата е уникална духовна връзка между личностите. Формира се на базата на доверие, любов, уважение, подкрепа и искреност. И главното е взаимността, защото именно тя е онова, което обединява различни хора, които не са кръвни роднини, но са близки по дух.

Цар Соломон в своите притчи обаче приравнява истинския приятел с брат: «Приятел обича във всяко време и като брат ще се яви във време на злочестина» (Притчи 17:17). Всъщност непостижимото съкровище на дружбата се крие в това небезразличие към съдбата на вашата сродна душа. Истинският другар, независимо от обстоятелствата, е готов да подаде ръка и дори да сподели тежестта на изпитанията, въпреки че приятелството никога не принуждава и не задължава. Тя винаги вдъхновява да се помогне. В крайна сметка ти си сигурен, че когато не си спокоен, ще можеш да намериш утеха с подкрепата на приятели.

Нека не забравяме, че да бъдеш приятел също е отговорност. В края на краищата някой намира надежда в нас, доверява тайната на сърцето си. В Свещеното писание също така четем: «Който желае да има приятели, трябва и сам да бъде дружелюбив; бива приятел по-привързан и от брат» (Притчи 18:25). Затова понякога си струва да се запитате: наистина ли съм приятелят, когото бих искал да имам?

Може би никой няма да успее да стане идеален приятел, но всеки е в състояние да се стреми към идеала: да молиш за прошка, когато обидиш, и да прощаваш, когато понякога те обиждат. Господ Исус Христос винаги ни дава пример за истински приятел, защото Той даде живота Си от любов към нас. «Никой няма по-голяма любов от това, да даде живота си за приятелите си. Вие сте Ми приятели, ако вършите онова, което ви заповядвам. Не ви наричам вече слуги, защото слугата не знае какво върши господарят му; а вас наричам приятели, защото ви изявявам всичко, което съм чул от Своя Отец» (Йоан 15: 13-15). Затова нека бъдем взаимни към тази голяма любов и към тези, които я показват. Така се проявява истинската дружба.

Източник: Митрополит Київський і всієї України Епіфаній

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal