Начало » Other languages » Srpskohrvatski/Српскохрватски » Иконе у понтијском манастиру Пресвете Богородице Сумелске (Панагиja Сумела) уништене од стране турских вандала | ФОТОГРАФИЈЕ

Иконе у понтијском манастиру Пресвете Богородице Сумелске (Панагиja Сумела) уништене од стране турских вандала | ФОТОГРАФИЈЕ

In other langauges:  TR – GR – BG EN

Историјски манастир Пресвете Богородице Сумелске (Панагиjа Сумела) у Трапезунту (Понт), је дошао под јаким вандализма упркос сајт који се налазе на листи Светске културне баштине УНЕСКО-а.

Многе иконе и фреске у историјском манастиру уништене су толико деструктивно да многа сликана лица више нису видљива.

Историјски манастир Сумела у Матзуки (Ματζουκα, турски језик: Мачка) у регији Понтус затворен је 2015. године због такозваних рестаураторских радова.

У то време је речено да ће бити привремено затворен за годину дана, али због санационих радова није отворен пет година, пише у званичној причи.

После дугог периода опоравка, манастир је поново отворен 28. јула и почео је да прима посетиоце. Међутим, они који су посетили манастир који потиче из 13. века, на друштвеним медијима су поделили фотографије са уништења које су тамо видели.

Посетиоци су видели да су сва лица фрески до којих се могло доћи исцртана. Поред тога, неки фреси су потпуно угравирани, док су други на њима написани називи.

Само су фреске на плафону манастира остале нетакнуте.

Корисник Твиттера преузео је одговорност за оштећење фрески, пишући „Признајем да сам преузео ову свету дужност„, како преносе турски медији.

Овај грчки православни манастир и црквени комплекс смештен на 1.150 метара надморске висине и 300 метара од долине постоји од 13. века. Основала га је 1204. године комненска кнежевина Трапезунта (грчки: Τραπεζούντα, турски: Trabzon).

Манастир који је најважније ходочашће Грцима Црног мора, познат је по посвећењу и годишње прима стотине хиљада посетилаца.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal