Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на България » Започва изпълнението на проект „Кремиковският Монастир – духовният център на Софийската „Света гора“

Започва изпълнението на проект „Кремиковският Монастир – духовният център на Софийската „Света гора“

Препубликуваме публикацията от пресцентъра на Свещената Софийска Митрополия без наша редакторска намеса, като от Doxologia INFONEWS поясняваме за нашите читатели, че подобно нещо като „Софийска Света Гора“ няма и никога не е имало. Света Гора е само една единствена в света, и никоя Митрополия или Монастир нямат право да се именуват с името „Света Гора“ и да се самонаричат „светогорски“. Това предимно го правят в България, Русия и Украйна, но то е противоканонично, неправилно и глупаво.


Близо 10 млн. лв. ще бъдат инвестирани в Кремиковския манастир за превръщането му в духовен център на Софийска област. Мащабното задание, което включва строително-ремонтни и консервационни дейности на един от най-старите храмове по нашите земи, стартира на 12 август 2020 г. и е със срок на изпълнение от 24 месеца. Финансирането на проекта включва 8 млн. лв. от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“ и 2 млн. лв. нисколихвено кредитиране, което се отпуска от Фонда за устойчиво градско развитие, опериращ в София, съобщиха от МРРБ.

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководите на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова по време на представянето на проекта. На събитието присъстваха и игуменът на Кремиковския манастир „Св. вмчк. Георги Победоносец“ – иконом Серафим Янев, представители на фирмата – изпълнител на дейностите, проектанти, архитекти, експерти от Фонда и други.

„Започваме мащабна и знакова инвестиция, която ще ни върне към духовността, към ценностите ни, към морала и добродетелите ни. С пари от оперативната програма ще финансираме още проекти, свързани с нашите духовни ценности и с религиозна насоченост. Досега всички инвестиции оставяха този тип обекти настрани, заради ограничения в нормативната база“, коментира зам.-министър Николова. Тя отчете, че за първи път по европейската програма за регионално развитие се дава възможност да бъдат финансирани религиозни храмове с национално значение. „В настоящия програмен период заедно с Фонда на фондовете успяхме да структурираме мярката, подкрепяща туристическия сектор да финансира обектите с религиозна насоченост. Така не само ще консервираме и ремонтираме част от храмовете, но и ще им даваме възможност за допълнително развитие и привличане на посетители“, изтъкна Николова.

Основните дейности, които ще бъдат извършени в Кремиковския манастир включват реставрация, консервация, ремонт на покрива и дренаж на средновековната църква „Свети Георги” в двора на Кремиковския манастир. В нея се пазят едни от най-старите стенописи в Европа. За посетители ще бъдат представени и археологическите разкопки в района, които включват шест културни пласта. Мястото ще стане привлекателно за все повече посетители с изграждането на Северно манастирско крило, в което ще има информационен център „Софийска Света гора”, музейна експозиция с интерактивно оборудване, с което ще се представи огромното значение на всички 40 средновековни манастири около София, магерница за 100 души, параклис и камбанария. Ще бъдат изградени и специални манастирски работилници, където посетителите ще могат да научат тънкостите в производството на сладка и сиропи от набрани в района плодове. Ще има организирани ателиета за популяризиране на традиционни за мястото занаяти. С беседи по вероучение, музика и изкуство, деца и младежи ще бъдат запознавани с християнската вяра в безплатни летни лагери. Само за миналата година през лагерите са преминали 550 деца на различна възраст. Планирани са и нови монашески килии със собствени санитарен възел, стаи за нощувка.

Освен Кремиковския манастир по програмата се извършва ремонт и на други два знакови обекта – Видинската синагога и църквата „Свети Архангел Михаил“ в гр. Рила, като общата инвестиция е 22 млн.лв.

Деница Николова допълни, че целта на този тип проекти е да се реализират дейности, които носят приходи за храмовете. С тях те изплащат отпуснатите нисколихвени кредити, а и се осигурява свеж финансов ресурс, който да се реинвестират в други подобни инициативи.

Зам.-министър Николова напомни, че в настоящия програмен период по ОПРР са осигурени 370 млн. лв. за изпълнение на проекти с нисколихвени кредити, основно в сферата на туризма, културата и спорта. Очаква се заедно с привлечените капитали от фондовете за градско развитие инвестициите да достигнат 1 млрд. лв. Към момента 20% от ресурса вече е вложен.

Източник: Свещена Митрополия на София

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal