Начало » Новини » Мнения » Ердоган може да превърне в джамия и друг православен Храм в Константинопол

Ердоган може да превърне в джамия и друг православен Храм в Константинопол

Η Μονή της Χώρας

In other languages: GREN

Автор: Том Хенеган, Париж

Превод: Doxologia INFONEWS

След превръщането на Света София в джамия нараства безпокойството, че и друг православен Храм , отличаващ се с красивите си мозайки и стенописи, ще бъде сполетян от същата съдба.

Това се казва в публикация в британското издание The Tablet, озаглавена: „Очаква се Ердоган да превърне и друг константинополски Храм в джамия“.

Интериорът на Храма на средновековния византийски Свещен Монастир Христос Спасител в Хора, Константинопол, е покрит с библейски сцени и стенописи на Христос и Светците. Стенописите датират от 14 век.

Османлиите превръщат Монастира Хора в джамия половин век след завладяването на Константинопол през 1453 г. Тогава те нанасят мазилка върху богатите произведения на византийското църковно изкуство по стените на Храма, защото ислямът им забранява да се молят пред Икони.

След Втората световна война тогавашната вече светска Турция превръща Монастира в музей и разрешава на американски експерти да го възстановят в неговата предишна слава.

Държавният съвет на Турция реши през ноември миналата година, че музеят „Карие“ трябва да бъде превърнат обратно в джамия, но решението все още не е ратифицирано.

Турците изглежда подкрепят превръщането и на друг византийски Храм в Константинопол в джамия“ – пише Протойерей Живко Панев, директор на френския православен уебсайт Orthodoxie.com, църковен историк и преподавател по канонично право в Института за православна теология „Свети Сергий“ в Париж, където Монастирът Хора е регистриран като обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Янис Теохарис от Асоциацията на гръцките археолози заяви: „Има голяма вероятност монументът да бъде прехвърлен от археологическия отдел в Дирекцията по вероизповеданията“. И след това да бъде превърнат в джамия.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal