ЕКСКЛУЗИВНО: Киевският Митрополит Епифаний с прочувствено послание за Международния ден на бездомните животни

In other languages: UKR

Автор: Doxologia INFONEWS

Негово Блаженство Митрополитът на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний отправи прочувствено послание за Международния ден на бездомните животни, който се отбелязва на 15 август, винаги на третата августова събота.

Сигурен съм, че всеки един от нас е изпитвал чувството на благодарност, преданост, топлина и любов, които се излъчват от очичките на бездомните животинки, които сме хранили, приютили, лекували, спасявали или просто дори ей така сме решили да ги погалим.

Животните не могат да изразяват своята благодарност с думи или с някакви материални блага, но те благодарят по такъв начин, че да докосват сърцата ни. Защото именно в човешкото сърце живее любовта – основата на всички основи, добродетелта, дарувана ни от Бога.

Международният ден на бездомните животни не е празник, а още един повод да се напомни на хората, че трябва да живеят в света, сътворен от Бога, в любов и хармония не само помежду си, но и с природата, с растенията и с животните – с всички Божии творения. Днешният ден също е повод да си припомним, че често причината за липсата на дом на животните е в безотговорността на собствениците/стопаните, които се отнасят към опитомените животни като към играчки, които в един момент им омръзват и стават „ненужни“ за тях.

Животът, в който ние хората живеем, е домът и на всички животни.

Поради опитомяването на животните от хората и поради това, че по този начин те изгубват своите дивашки черти, животните вече са станали зависими от хората, следователно и уязвими. Оставени сами на улицата, те страдат от лошо време, глад, болести, агресия от други животни, а понякога и от жестокостта на хората. Така, превръщайки се в ненужни никому, животните като се опитват да оцелеят те се събират и образуват стада и по този начин застрашават безопасността на хората. И така реално всички се оказваме в един порочен кръг.

За съжаление Украйна е сред първите десет държави в света по брой бездомни животни. Аз изпитвам голямо уважение и благодарност към доброволците и защитниците на животните, които не мълчат и се опитват да решават тези проблеми на различни нива: изграждат убежища, търсят съмишленици и организират цели системи за подпомагане на бездомните животни. НИКОЙ от нас не бива да бъде безразличен.

Помощта към животните е елементарна – просто бъдете внимателни и не подминавайте, когато някой има нужда от помощ.

Поставянето на купичка с вода, хранилка и къщичка в близост до домовете ви изобщо не е трудно, нито е скъпо, но именно това може да спаси живота на живо същество.

Също така винаги можете да се обръщате към приюти или организации, които да помогнат на животните да си намерят домове.

В крайна сметка, може би по този начин ще откриете за себе си радостта у вашия най-добър приятел – животното, което въпреки всичко винаги ще ви очаква вкъщи с радост и нетърпение.

Обичайте се, грижете се, вършете добри дела – и ще бъдете обичани и щастливи, защото в Светото Писание е казано: „С каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери“ (Матей 7:2). – пише Предстоятелят на Православната Църква в Украйна.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal