ЕКСКЛУЗИВНО: Киевският Митрополит Епифаний призова беларусите да образуват автокефална Православна Църква

In other languages: BY – UKR

Автор: Doxologia INFONEWS

Предстоятелят на Православната Църква на Украйна – Киевският Митрополит г-н г-н Епифаний призова народа на Беларус да защити своето демократично и свободно бъдеще и да образува автокефална Православна Църква.

С това послание Митрополит Епифаний се обърна към беларусите на личната си страница във Facebook.

Той припомни общия църковен и държавен ход на украинския и беларуския народ, това че и двата народа страдат от агресивните безбожнически Русия и Московска Патриаршия, и заяви, че Православната Църква в Беларус има всички основания и правото, по подобие на ПЦУ, да поиска от Майката Църква Вселенската Патриаршия да ѝ издаде Томос за автокефалия и Беларус да прекрати своята връзка и отношенията си с Московската Патриаршия. Беларус е диоцез на Вселенската Патриаршия, който Московската Патриаршия незаконно е окупирала и противоканонично извършва „църковна“ дейност там.

Митрополит Епифаний публикува посланието си на два езика: на украински и на беларуски. В същото време текстът беше придружен от снимка на „неофициалния” флаг на Беларус, в червено-бели цветове, а не със знамето, установено в страната от СССР, което се използва и до днес като официален флаг. Днес „неофициалният“ флаг е символ на протестиращите, които продължават пети пореден ден да демонстрират по улиците на Беларус. Те протестират срещу измамата на президентските избори, които се състояха миналата неделя.

Хиляди протестиращи са арестувани, стотици от тях са ранени, а най-малко един човек е убит по време на сблъсъци с полицията.

Припомняме, че Московският Патриарх Кирил беше първият религиозен лидер, който поздрави своя брат по ченгеджийство Александър Лукашенко за неговата „победа“ в изборите.

Киевският Митрополит Епифаний написа още: „Независимо от въпроса за диоцезите, ние като православни християни образуваме Една Христова Църква. Следователно ние – Православната Църква в Украйна – не можем да останем безразлични и да не съчувстваме, когато бъдещето на народа на Беларус, държавната независимост, свободата и сигурността на гражданите, включително и техния живот, са в опасност“.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal