Начало » Новини » България » ЕКСКЛУЗИВНО: За пръв път от 40 години храмовият празник на Жаблянския Монастир беше отбелязан по нов стил | СНИМКИ

ЕКСКЛУЗИВНО: За пръв път от 40 години храмовият празник на Жаблянския Монастир беше отбелязан по нов стил | СНИМКИ

Автор: Doxologia INFONEWS

На 29 август 2020 г. за пръв път от 40 години насам храмовият празник – Отсичане главата на Свети Йоан Предтеча и Кръстител Господен – бе отбелязан по новия църковен календар, възприет от Българската Патриаршия през 1968 г. За това съобщава фейсбук групата Забелязано в Жабляно.

Божествената Литургия в обновения по мярка 7.6 на ПРСР 2014–2020 г. Храм бе възглавена от Протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, в съслужение с Протойерей Константин Стойчев – каноничен и.д. Игумен на Свещената Обител, и Архимандрит Боян до неотдавна на служение в Бачковската Свещена Обител.

На клира пяха псалти от гр. Перник, ръководени от псалта свещеник Марио Михов.

На богослужението молитвено съучаства и г-жа Даниела Владимирова, зам.-кмет на община Земен, на чиято територия е разположен Монастирът.

За празника дойдоха и поклонници от близкото село Жабляно, които едвам вярваха на очите си – че след толкова десетилетия отново могат да посещават и да се черкуват в Монастира.

След края на Божествената Литургия бе отслужен и празничен водосвет за ознаменуване успешния край на извършените строително-възстановителни дейности в Свещената Обител по благословението на Светейшия Патриарх Неофит и под ръководството на и.д. Игумена Протойерей Константин Стойчев.

Архиерейският наместник се обърна към богомолците със съдържателна проповед за смисъла на днешния празник, а отец Константин добави, че досегашните обитатели на Монастира могат да продължат да служат в него както досега по стария календарен стил, но трябва вече да поменават евхаристийно своя домакин – Софийският Митрополит и Български Патриарх г-н г-н Неофит.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal