Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на България » Държавна сигурност: Вкарайте наши сътрудници в курсовете за свещеници на Синода

Държавна сигурност: Вкарайте наши сътрудници в курсовете за свещеници на Синода

Държавна сигурност е следяла зорко дейността на Свещения Синод на Българската Патриаршия и е използвала всяка възможност, за да внедри свои агенти в Църквата.

За това свидетелстват множество документи от архивите на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува.

Той представлява строго поверително писмо до зам.-началниците на окръжните управления на МВР-ДС в страната от 1952 г.

В него е подадена информация, че Свещеният Синод ще организира в семинарията в Черепиш опреснителен свещенически курс за упражнение в богослужебна практика, счетоводство и църковна отчетност.

Във връзка с горното направете възможно да бъдат включени в курсовете наши сътрудници” – е указанието, дадено от зам.-началник на Трето секретно политическо управление за борба с контрареволюцията, в което по това време е бил отделът, следящ духовенството.

Агентите на ДС е трябвало предварително да бъдат инструктирани, а след приключване на курсовете да представят подробни отчети.

Така постепенно Българската Православна Църква се напълва с ченгета миряни, свещеници, Монаси и Митрополити, внедрени от ДС, които да съсипват Църквата и да правят мръсотии на достойните духовници.

Едно от най-активните мръсни ченгета на ДС, работили срещу Църквата, е агент „Ангелов“ понастоящем проф. Иван Желев – бивш директор на Дирекцията по вероизповеданията, който замени „слава на БКП“ със „слава на Господа“. А днес същият е ментор, тартор и идеолог на църковно-либералния сайт „Двери БГ“, известен като „ДЕСЕавери.РУ“ (Държавна сигурност приятели на Русия – ДС, авери на РУ).

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal