Начало » Новини » Мнения » Гръцкият депутат Максимос Харакопулос изрази своето възмущение за вандализма в Монастира на Панагия Сумела

Гръцкият депутат Максимос Харакопулос изрази своето възмущение за вандализма в Монастира на Панагия Сумела

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

Депутатът от управляващата партия в Гърция Нова Демокрация изрази своето съжаление и възмущение за вандализма с иконографиите в Монастира на Панагия Сумела края Трапезунд (Турция).

Депутатът с малоазийски произход подчерта, че „снимките, които са публикувани в турския сайт Arkeofili за вандализма върху историческите иконографии в Панагия Сумела край Трапезунд предизвикват чувства на безсилие, на тъга, но и на възмущение не само у Православните Християни, но и у всеки цивилизован човек. Ако информацията е вярна, става въпрос за недопустимо светотатство върху един религиозен вековен обект. Това разбира се, е станало по време на петгодишното затваряне на Свещената Обител за реставрация“.

Г-н Харакопулос отбелязва, че „за съжаление във всички църкви в Мала Азия, които нашите баби и дядовци бяха принудени да напуснат след изгонването им като коренно население, Светиите изобразени на иконописите – произведения на изкуството са без очи!

Същевременно с това, той призова компетентните власти да престанат да си затварят очите за това варварство, заявявайки, че „цивилизованото човечество е длъжно да престане да си затваря очите за таково поведение, което за съжаление, не е изключение в днешна Турция“.

Той подчерта, че са необходими координирани действия от международните институции и от научната общност, вкл. и на турските византолози относно извършването на действия на пълно обследване на Свещената Обител от международен екип от уважавани екперти. По този начин, ще има обективно заключение, което ще положи началото на възстановяване на щетите, които са нанесли вандалите.

Източник:  Ορθοδοξία INFO

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal