Начало » Новини » Мнения » В Индия се увеличава антихристиянското насилие

В Индия се увеличава антихристиянското насилие

Данните за религиозната свобода в Индия показват „твърде мрачна картина“: това е общото заключение от доклада на „Persecution Relief“ – икуменическият орган, който регистрира преследванията на християните в страната, публикуван на 28 юли. В него се посочва, че „престъпленията от омраза срещу християните са се увеличили с тревожните 40,87%, въпреки националната изолация в сила от 25 март“ заради разпространението на пандемията от коронавирус.


„Преследванията на християните са станали всеобщи“, съобщи Шибу Томас, основател на „Persecution Relief“, индийската организация с нестопанска цел, която помага на християните в затруднение и особено на вдовиците и сираците на онези, които са били убити заради вярата им. Томас посочи още, че „събраните данни са само част от действителните насилия, извършвани срещу християните в различните щати на Индия“.

Най-много са случаите (21%) в Утар Прадеш, най-населеният от щатите. Но поне в 22 от общо 28 щати са подадени жалби за престъпления срещу християните. Престъпления, които включват, освен изнасилвания и убийства, и социално отлъчване, заплахи, физическа агресия, подпалвания на жилища и църкви, и забрана за ползване на общи водни източници. Сред най-опасните щати са Джаркханд, Ориса и Чхатисгарх, където по-голямата част от християните произлизат от далитите и от племенните среди.

„Разпространението на религиозната нетърпимост срещу малкото християнско малцинство, което е едва 2,3% от общо 1,3 милиарда индийци, показва нарастването на националистичната индуистка идеология“, подчерта още Томас.

Основателят на „Persecution Relief“ потвърди, че цифрите не са изчерпателни, тъй като организацията регистрира само сигнализираните случаи и за съжаление „много хора не подават жалби поради страх от наказания от страна на преследвачите и административната машина“.

През последните седем години, страната е преминала от 31-во на 10-то място в черния списък на християнската мисионерска агенция „Отворени врати“ (която помага на преследваните християни), веднага след Иран, поради тежестта на преследванията. Също така Индия е посочена от Комисията за международна религиозна свобода на САЩ в доклада за 2020 г. като особено обезпокояваща страна, наред с Китай и Северна Корея, където религиозната свобода е сериозно разстроена.

Източник: Vatican NEWS

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal