Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Румъния » Вселенският Патриарх Вартоломей благодари на Румънския Патриарх за солидарността по въпроса за Света София

Вселенският Патриарх Вартоломей благодари на Румънския Патриарх за солидарността по въпроса за Света София

Автор: Doxologia INFONEWS

Негово Божествено Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей благодари на Негово Блаженство Румънския Патриарх г-н г-н Даниил „от дълбините на сърцето си” за подкрепата, изразена по въпроса за Света София. За това съобщава Orthodox Times.

От дълбините на сърцето Ви благодарим за писмото на Ваше Блаженство, в което изразихте дълбоката си лична скръб и скръбта на Светата Църква в Румъния относно неотдавнашното решение на турските държавни власти да превърнат Света София от музей в мюсюлманска джамия“ – пише Патриарх Вартоломей.

Изграждането на християнските Храмове е несравним богословски език, който чрез архитектурно вдъхновение изразява правилната вяра на Църквата в Триединния Бог, във всеспасителното въплъщение на Словото Божие, в есхатологичното изпълнение и пълнотата на Божественото благосъстояние на Божието Царство. Тази истина се представя и проповядва по уникален начин от Свещения Храм на Божията Премъдрост.“ – пише Негово Божествено Всесветейшество.

Вселенският Патриарх Вартоломей посочва също, че „никоя намеса в тази сграда не може да закрие или да промени евангелското послание и мисията на Света София, за която мъдро е казано, че представлява архитектурен отпечатък на халкидонската Догма“.

Само използването на Света София като християнски Храм отговаря на спасителната ѝ същност и свидетелство“ – заключава Негово Божествено Всесветейшество Вселенският Патриарх Вартоломей.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal