Вселенската Патриаршия изказа своите съболезнования за кончината на кубинския историк и интелектуалец Еусебио Леал Шпенглер

In other languages: GR EN

Превод: Йордан Георгиев

Негово Божествено Всесветейшество, Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей изрази дълбоката скръб на Константинополската Майка Църква за преставянето в Господа на Еусебио Леал Шпенглер, виден кубински интелектуалец. Той беше директор на програмата за възстановяването на историческия център на стария град на Хавана, който беше обявен за паметник на световното културно наследство от ЮНЕСКО.

Блаженопочившият Еусебио Леал, близък сътрудник на президента Фидел Кастро Руз, е изтъкнат историк и обожател на византийската култура, който имаше решаващ принос за изграждането на Свещения Храм на Свети Николай Мирликийски Чудотворец в стария град на Хавана (Свещена Митрополия на Мексико, Централна Америка и на Карибските острови – Бел. прев.).

Самият той беше посетил, в началото на първото десетилетие на 21 в., Честния Център във Фенер за да изкаже волята на Президента Кастро и на Кубинското правителство към Вселенския Патриарх да издигнат един православен Храм във византийски стил и да го дарят на Вселенската Патриаршия.

За тази цел, вечнопаметният тясно си сътрудничи с Високопреосвещения Митрополит на Мексико г-н Атинагор, който е отговорен за пастирското обгрижване на православните вярващи и в Куба. Той винаги е проявявал голям интерес и по въпросите на Майката Църква.

През януари 2004 г., на една историческа церемония, тогавашният Президент Кастро, в присъствието на множество народ, предаде символично ключа за Свещения Храма на Вселенския Патриарх, който отслужи чина по освещаването му.

Всесветейшият изпрати чрез Високопреосвещения Митрополит на Мексико г-н Атинагор съболезнованията на Вселенската Патриаршия към Президента, Правителството и към семейството на покойника, както и към народа на Куба.

Източник: Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎