Врачанският Митрополит Григорий ще отслужи Литургия и Молебен в гр. Мизия

Автор: Наташа Войкина

Негово Високопреосвещенство Врачанският Митрополит Григорий днес ще отслужи Литургия в Храма на Светите Апостоли Петър и Павел, а след това от 10:30 ч. – Молебен за здраве, утеха, спасение и благополучие. Преди дни бе отбелязана 50 годишнината от обявяването му за град чрез награждаване на тържествена сесия на негови жители за принос към просветното, културно и икономическо развитие на малкото крайдунавско населено място, празнична програма, концерт на Трио “ Тенорите” и внушителна заря.

Тази година традиционният двудневен събор на Мизия, който се провежда на 2 и 3 август, се отменя поради противоепидемичните мерки.Той започваше с Литургия, Молебен и постен курбан. Сега повече от всякога хората се нуждаят от Божията закрила, споделиха мизийци. Те ще се помолят за загиналите и пострадали техни съграждани вследствие на връхлетялото ги наводнение преди 6 години – на 2-ри август, когато стихията ги връхлетя изневиделица на празничните трапези..

Река Скът прелива след поройните дъждове и оставя под вода 1200 къщи и обществени сгради в Мизия и село Крушовица. Водната стихия отнема живота на двама души, а домовете на над 1 200 стават негодни за живеене. 103 постройки са напълно съборени. Очевидци разказваха тогава, че цяла нощ са се чували страшни звуци от срутващи се къщи, хора са викали за помощ. На места дълбочината на водата в града е била 3-4 метра.

Жители на Мизия споделиха в слеващите дни пред журналисти, че преди потопа на някои места са минавали служители на общината, а на други са оставяни бележки по къщите хората да се готвят за евакуация.

В събота, 2 август, когато реката започнала да приижда, празникът е в разгара си. Алармената система не е задействана.Спира електрическото захранване, мобилните комуникации и водоподаването са силно нарушени. Хора се оплакват, че не са успели да се свържат с телефон 112.

Според официалния доклад, оповестен от Прокуратурата във Враца, виновни за потопа няма.

Изготвена е експертиза, съдържаща повече от 200 страници. Заключението на специалистите е, че бедствието се дължи на количествата валежи, паднали в края на юли и началото на август в района на река Скът, високото ниво на подпочвените води и преовлажнеността на почвата, която повече не е могла да поема големите количества вода.

Важен фактор е водосборът на река Скът – 1074 квадратни километра, както разположението на град Мизия в най-ниската точка на област Враца с надморска височина от 20 до 40 метра. Според експертите в резултат през града по време на бедствието е преминала приливна вълна от 60-80 милиона куб. метра.

Заключението е, че става дума за рядко катастрофално явление, на което всички хидроинженерни съоръжения по река Скът не са могли да окажат сериозно възпиращо действие.Два хеликоптера “Кугър“ се включват в спасителната акция, тъй като лодките не могат сами да се справят и да достигнат до всички домове.

Щетите от наводнението в Мизия бяха оценени от местните власти на 6 милиона лева.

Споменът от водния ад остава и до днес…

Затова местните хора ще се съберат в Храма както всяка година с надеждата, че никога вече няма да ги връхлети ужасът от преди 6 години и жителите на града и селата от общината ще имат работа и по-добро бъдеще.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal