Начало » Новини » Светът » Ватикана: Ядрените тестове са постоянна заплаха

Ватикана: Ядрените тестове са постоянна заплаха

Използването на атомна енергия за военни цели е престъпление и продължаването на експериментите е постоянна заплаха за мира. Това подчерта н монсеньор Фредерик Хансен, постоянен наблюдател на Светия престол към ООН в Ню Йорк, в изказване на 26 август, по повод среща за насърчаване на Международния ден срещу ядрени тестове, който се отбелязва на 29 август.

Светият престол е готов да подкрепи всички усилия на ООН за постигането на влизането в сила на Договора за пълна забрана на ядрените изпитания (CTBT), подписан през 1996 г., заяви монсеньор Фредерик Хансен. „Изминаха 25 години от първия тест на ядрено оръжие – неправилно наречен„ Троица“ – в пустинята на Ню Мексико в Съединените щати. Оттогава са проведени повече от 2000 теста, от които седем през този век, причинявайки вреди на околната среда и засягащи здравето на хората, които са били в близост до тестовите площадки или са били изложени на радиоактивността, освободена в атмосфера. Надяваме се ядреният тест проведен преди три години да бъде последният“.

Поради това, от съществено значение е Подготвителната комисия на Договора за пълната забрана на ядрените изпитания да работи заедно с осемте държави, чиито ратификации са необходими за влизането му в сила – обясни ватиканския представител – и тези държави да се убедят, че националната и международната сигурност ще се засилят само с влизането в сила на CTBT. По-нататъшните ядрени тестове само ще намалят глобалната сигурност и следователно мира и стабилността на всички членове на ООН и народите, които представляват. Ето защо, договорът е основна стъпка към създаването на свят без ядрени оръжия.

В годината на 75-годишнината от атомната бомба, припомняйки жертвите, монсеньор Хансен призова за „възвръщане на духа с който е основана Организацията на обединените нации“, а всички заедно да постигнат „не само постоянното и задължително задължение никога да не се тества ядрено оръжия, а целта за свят без ядрени оръжия, станала още по-неотложна в контекста на глобална пандемия“.

Цитирайки думите на папата, произнесени по време на посещението си в Хирошима миналия ноември, монсеньор Хансен заяви, че „използването на атомната енергия за военни цели днес е повече от всякога престъпление не само срещу достойнството на хората, но и срещу всяко възможно бъдеще за нашия общ дом“ и че „използването на атомната енергия за военни цели е неморално, както е неморално и притежаването на ядрени оръжия“.

Източник: Vatican NEWS

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal