Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на България » Варненският Митрополит Йоан се срещна с медии относно предстоя ремонт на Катедралата Успение Богородично във Варна

Варненският Митрополит Йоан се срещна с медии относно предстоя ремонт на Катедралата Успение Богородично във Варна

На 17 август 2020 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан се срещна с представвители на медиите в град Варна, за да ги запознае, а чрез тях и жителите и гостите на морската столица, с предстоящия ремонт на покривното пространство и куполите на Катедрален храм „Успение Богородично“. Срещата се проведе в сградата на Варненска и Великопреславска света митрополия.

Архиереят отбеляза, че в предстоящите дни ще бъде открита строителната площадка, с което официално ще бъде поставано началото на ремонтната дейност. На 18 август, когато Българската православна църква чества успението на свети Йоан Рилски Чудотворец, ще бъде отслужена света Литургия в храма, а след това ще бъде отслужен водосвет за благословение на ремонта.

Негово Високопреосвещенство се обърна с призив към всички жители на град Варна „да бъдат съпричастни, да бъдат търпеливи, да бъдат спокойни и да не се притесняват от онова, което ще има да се случи като ремонтна работа, тъй като тя е свързана с поставяне на ограда и скеле, което ще бъде поетапно премествано.“

Оскеляването на храма ще започне от западната и южната страна. Митрополит Йоан изтъкна още, че предстоящият ремонт е предизвикателство поради големия му обем и продължителността му, минимум една година.

Под влияние на времето цялата покривна конструкция на храма се нуждае от основен ремонт. Покривните ламарини са изгнили и не спират дъждовната вода. Тя се просмуква в стените и унищожава стенописите на храма. Сградата придобива познатия ни днес вид в периода 1941-43 г., когато с благословението на Варненския и Преславси митрополит Йосиф е доизградена камбанарията (висока над 38 метра), правят се укрепвания в основите и се подменя покривната конструкция, по време на която четирите дървени кубета са заменени с четири купула, които са значително по-големи и допринасят за специфичния съвременен силует. В следствие на този 77-годишен период на активна дейност в храма е възникнала необходимост от предприемане на действия по отстраняване на някои проблеми, главно в покривната ѝ зона, обхващаща куполите, скатните покриви и каменните корнизи и фронтони под тях.

С благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан всяка сряда в Катедралния храм ще бъде отслужван Молебен канон на Пресвета Богородица, „който да бъде молитвена подкрепа на всички строители, дарители, спомоществователи“, допълни още той и благодари на всички спомоществователи, които според силите си допринасят за благолепието на емблематичния за Варна и страната храм.

Ремонтните дейности са външни и те няма да попречат на молитвения живот на енорията и всички посещаващи варненската катедрала, отбеляза митрополит Йоан.

Източник: Свещена Митрополия на Варна и Велики Преслав

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal