Българка ветеринарен лекар в помощ на пострадалите животни след експлозията в Бейрут | СНИМКИ

Българка ветеринарен лекар участва в спасителна мисия в Бейрут. Международният екип на фондация „Четири лапи“ вече десет дни помага за спасяване на бездомни животни след експлозията на 4-ти август в ливанската столица. Тогава повече от 170 души загубиха живота си, стотици хора останаха без дом, а за хиляди домашни любимци улицата се превърна в място за живот.

Д-р Марина Иванова пристига в Бейрут на 2 август като част от екипа на „Четири лапи“. В спасителната мисия има ветеринари от Австрия и Румъния.

д-р Марина Иванова – директор за България на Фондация „Четири лапи“: В момента усилията са насочени от една страна към осигуряване на необходимата храна, от друга страна осигуряване на медицинска помощ лечение и кастрация.

На десетия ден след взрива доброволци намират оранжев котарак. Веднага го кръщават Гарфийлд. Той е в безпомощно състояние с тежко увреждане на едното око. След първоначалния преглед лекарите решават да изчакат с операцията.

След ден-два, ако изследванията са добри, ще оперираме котарака. Не сме сигурни дали няма вътрешни кръвоизливи. Изглежда добре гледано животно, но сега е наранен, изплашен и много травмиран. Трябва да проследим как ще се почувства в следващите дни и едва тогава да вземем решение на оперативно лечение.

Основната част от животните, които живеят по улиците на Бейрут, са котки. Тяхното залавяне и лечение е много трудно, защото са изплашени. На ветеринарите помощ оказват и много местни доброволци.

д-р Марина Иванова – директор за България на Фондация „Четири лапи“: Няма такава радост, каквато ни е като екип, помагащ в тази ситуация, изпитваме когато успеем да видим щастието в очите, както на собствениците, така и на домашните любимци, когато се срещнат, след като са били разделени в продължение на няколко дни след преживения ужас.

Международният екип на „Четири лапи“ ще остане в Бейрут докато е необходимо. В най-спешен порядък трябва да се подсигурят международни доставки на храна за животните, която ще бъде раздадена на жителите на града.

Източник: БНТ

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal