Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Вселенска Патриаршия » Босненската мюсюлманка богослов Зилка Спахич Шиляк предлага Света София да бъде Храм за християни и мюсюлмани

Босненската мюсюлманка богослов Зилка Спахич Шиляк предлага Света София да бъде Храм за християни и мюсюлмани

In other languages: GR

Босненската мюсюлманка богослов д-р Зилка Спахич Шиляк предлага съвместното съществуване на християни и мюсюлмани в Света София, според поместената статия в швейцарския вестник Neue Zürcher Zeitung.

Неотдавнашното превръщане на Храма на Света София в джамия дълго време ще налива масло в огъня в религиозните и културните разногласия. За 900 години Света София е била най-важният Храм във Византия (Източна Римска империя) преди да бъде преврънат в джамия през 1453 г. от османските завоеватели след падането на Константинопол. През 1935 г. турският президент Мустафа Кемал Ататюрк превръща Храма в музей, докато се стигне до превръщането му отново в джамия от сегашния турски президент Реджеп Тайип Ердоган. А мотивите в това превръщане бяха по-скоро проява на сила и надмощие, отколкото вяра. От друга страна, това превръщане на Света София в джамия е храна едновременно за кръстоносци и ислямисти. С други думи, това е последното нещо, от което се нуждаем“, заяви д-р Шиляк.

Всички религии имат достъп до Божествената Мъдрост (София)

Босненският ислямски богослов д-р Зилка Спахич Шиляк представи едно интересно предложение, започвайки от името на Храма, заявявайки: „Но какво можем да направим? Света София не е посветена на едноименната Светица, както повечето вярват, а на Святата, т.е. Божествената (Божията – Бел. авт.) Премъдрост (София)“. Тя твърди, че по един или друг начин всички религии имат равен достъп до Божествената Премъдрост: Юдаизъм, Християнство, Ислям, подчертавайки, че „този достъп би трябвало сега да бъде използван, вместо да нахлуваме в Храма като завоеватели, превръщайки го в култов идол на суетата, гордостта и на светската власт“.

Хармоничното съвместно съществуване е форма на мъдрост

Босненският богослов счита, че е възможно едно религиозно съжителство на християни и мюсюлмани в Храма на Света София, давайки за пример храмове в света, които се използват едновременно от различни религии (паникуменизъм – Бел. авт.) дали по практически причини, или икономически. Дори в повечерто случаи става въпрос за една духовна печалба. Примерът, който представя г-жа Зилка Спахич Шиляк не идва от нейната страна на произход (Босна и Херцеговина – Бел. авт.), а от САЩ, където има такива храмове. Подобни храмове има и в Русия на някои места.

Zilka Spahić Šiljak – Зилка Спахич Шиляк

Това предложение не случайно идва от жена богослов, която живее в Сараево. Макар следвоенното положение в Босна и Херцеговина да е доста различно с оглед войните в бивша Югославия. Религиозното съвместно съжителство в Босна има дълбоки корени. Важно е да се отбележи, че след края на войната няма значителни посегателства връху храмовете на различните религиозни общности. Днес в Сараево се намира единствената синагога в света, която няма телоохранители. Тази традиция се основава на опита от хармоничното съжителство, което е в интерес на всички страни. А това е една форма на мъдрост, се заключава в статията.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal