Бившият американски консул в Солун: Гръцкият народ насърчава мирното съвместно същестуване между християни и мюсюлмани

Автор: Doxologia INFONEWS

Напускащият Генерален Консул на САЩ в Солун г-н Грегъри Пфлегър Младши, който напуска Солун, за да се прибере във Вашингтон „след две прекрасни години“, както каза в прощалното си интервю за ANA-MPA, „вижда невероятно бъдеще за Солун и по-общо за Северна Гърция“. За това съобщава Orthodox Times.

Грегъри приключи своя мандат в Гърция и си заминава за САЩ за ново разпределение.

Американският дипломат заяви, че двугодишният му престой в Гърция – по-конкретно в Солун – е изключително поучителен опит за него по отношение на религията в по-широк смисъл на думата.

Посещавал съм Атон няколко пъти и ще го посетя за последен път, за да науча нови неща от монасите“ – каза той.

Неговият опит в Тракия също беше поучителен за него, тъй като по време на неотдавнашното си посещение в района на Ксанти той имаше възможност да разговаря както с Високопреосвещения Митрополит на Ксанти и Перитеориу г-н Пантелеймон, така и с мюфтията на Ксанти Билал Кара Халил.

След някои разговори, които проведох, с удоволствие разбрах, че нищо не се е променило, въпреки международното напрежение. Начинът, по който всяка общност живее, съжителства и се подкрепя, не се е променил и няма да се промени. Мисля, че това е изключително насърчаващо.

Поддържаме отлични отношения с мюсюлманската общност както тук в Солун, така и в Атина. Ние сме постоянно окуражавани от техния труд; окуражавани сме от работата на гръцкото Правителство и на гръцкия народ, които насърчават мирното съвместно съществуване между християни и мюсюлмани в страната“ – заяви още бившият американски консул г-н Грегъри.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ