Начало » Новини » Светът » Архиепископ Елпидофор ще посети Вселенската Патриаршия за началото на Индикта (01 септември), където ще присъства и Йерусалимският Патриарх

Архиепископ Елпидофор ще посети Вселенската Патриаршия за началото на Индикта (01 септември), където ще присъства и Йерусалимският Патриарх

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

Архиепископът на Америка г-н Елпидофор планира да посети Вселенската Патриаршия във Фенер за началото на Индикта[1] на 01 септември 2020, когато се отбелязва началото на Църковната Нова Година.

На специалната церемония, която ще се проведе в Патриаршеския Храм на Свети Георги във Фенер, предвождана от Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей, където той първи ще подпише Кодекса за Новата Господня Година. След това ще го последват и Синодалните Митрополити, както и всички останали присъстващи Йерарси на Вселенския Престол.

Това ще бъде първата година, когато Архиепископ Елпидофор подписва Кодекса на Индикта като Архиепископ на Америка. Последното му посещение във Фенер е от ноеври 2019 г., а следващите му посещения бяха отменени зарази пандемията от коронавирус.

На тазгодишната церемония за началото на Индикта ще присъства и Йерусалимският Патриарх г-н г-н Теофил III, който както е известно, чрез неговите действия преди няколко месеца малко преди свикването на т.нар. „Съвещание“ на Предстоятелите, което след това беше понижено в „Братска среща“ в Аман по въпроса за предоставяне на Томоса за автокефалия на Православната Църква на Украйна, създаде известна „дистанция“ от Вселенската Патриаршия.

Подчертаваме отново, че само Вселенският Патриарх има прерогатива и правото да свиква Предстоятелите на поместните Църкви, и никой друг. Същото се отнася и по отношение предоставянето на автокефалията на поместните Църкви, което представлява исторически и канонически прерогатив на Вселенския Патриарх. Това се е случвало, както с по-новите Автокефални Църкви, така и с новите Патриаршии, вкл. и с Московската Патриаршия.

Източник: Εθνικός Κήρυξ


[1] Началото на Църковната Нова Година, която започва винаги на 01 септември. Тогава е и първата проповед на Христос. През 6 век, по времето на Император Юстиниан I, във Византия е въведено календарното летоброене по Индикти (грц. ἰνδικτιῶν; лат. indictio – обявяване), периоди от 15 години, когато се е извършвала оценка на имуществото, облагано с данъци.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal