Архиепископът на Кипър: Би било жалко ако някой сред нас е разпространител на коронавирус

Автор: Doxologia INFONEWS

Въпреки факта, че новите мерки срещу разпространението на коронавируса влязоха в сила, включително използването на предпазни маски във всички закрити обществени пространства, днес на 01 август 2020 г. много вярващи дойдоха в Храма на Светия Кръст в град Строволос в Кипър, за да се помолят Бог да им дарува сили за предстоящия Богородичен пост, който започна от днес и ще продължи до Успение Богородично на 15 август.

В омилията си по време на Божествената Литургия Кипърският Архиепископ г-н Хрисостом говори за новите мерки, обявени от кипърското Правителство вчера:

Всяко изявление е ненужно, тъй като всички сте в Църквата днес и видяхте, че общността ни е много последователна и носи маски с внимание. Ние (служащите) сме единствените, които в момента не носим маски, защото служим“ – каза Архиепископът.

Но има и друга причина, поради която не трябва да носим маски. Ние никога не сме били „маскаради“, дори и когато сме били млади. Мислите ли, че бихме станали „маскаради“ сега, когато сме стари? Църковнослужителите в Кипър, и особено персоналът на Свещената Архиепископия винаги е бил последователен и спазващ заповедите. Ние сме строги и казахме още от самото начало, че никой в ​​Църквата няма право да бъде разпространител на коронавируса. За нас би било жалко, ако има някой такъв. Ние постоянно поддържаме контакт с нашите служители и им напомняме да бъдат предпазливи.

Напомняме им също да не се приближават един до друг. Тази коварна болест трябва да бъде изкоренена от нашия остров. Ако бъдем предпазливи, коронавирусът няма да се разпространява в Кипър. Нека бъдем по-предпазливи. Не са необходими много усилия. Просто не трябва да се приближаваме твърде много един до друг. Ако сме предпазливи, никой няма от какво да се страхува. Ако носим маска, когато има много хора наоколо, тогава всичко ще е наред“ – заключи Архиепископът.

Накрая Кипърският Архиепископ ръкоположи нов Дякон. Архиепископът увери отец Константинос, че винаги е готов да го изслуша, да разбере тревогите му и да го подкрепи.

Източник: Orthodox Times

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ