Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Вселенска Патриаршия » Полуавтономна Православна Църква на Крит » Архиепископията на Крит за Монастира Хора: Преживяваме поредна обида към Православната Църква. Солидарност с Вселенската Патриаршия

Архиепископията на Крит за Монастира Хора: Преживяваме поредна обида към Православната Църква. Солидарност с Вселенската Патриаршия

In other languages: ENGR

Автор: Doxologia INFONEWS

Архиепископията на Крит излезе с изявление, с което осъжда „поредната обида към Православната Църква и християнския свят“.

Свещеният Епархийски Синод на Църквата на Крит с възмущение, болка и душевно страдание преживява поредната обида към Православната Църква, християнския свят и световните културни въпроси.

След Света София, в ислямска джамия се превръща и Монастирът Хора.

Паметниците на световното културно наследство са творение на интелектуалци, а мозайките в Храма Хора, както и в Света София, имат гръцки надписи.

Това предизвикателство се случва в трудните дни на гробалната пандемия, която приканва народите, религиите и културите към сътрудничество, взаимно уважение и съвместно съществуване, а не към съзнателни, методични и осъдителни решения, които наскърбяват религиозните чувства, културната идентичност и диалога.

Църквата на Крит се обръща с преданост към Майката Църква Вселенската Патриаршия и към нашия Всесветейши Вселенски Патриарх Вартоломей, изразявайки солидарността и сърдечната молитвена подкрепа от страна на Йерархията, духовенството, монашеските братства и критския народ, с надежда в Божието милосърдие.

Критската Църква призовава световната общност да изгради институционална рамка, която да съхранява, защитава и уважава идентичността и историята на световните културни паметници, включително Монастира Хора (VI в.) и Света София. – се казва в изявлението на Синода на Църквата на Крит.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal