Ο εκλεκτός ένοικος του Λευκού Οίκου για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο | Γράφει ο Γιάννης Αργυρίου

του Γιάννη Αργυρίου

Σε 70 ημέρες από σήμερα θα γνωρίζουμε τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Σε μια πρωτοφανή προεκλογική περίοδο ακόμα και για τα δεδομένα των ΗΠΑ, η αντιπαράθεση έχει ξεπεράσει τις παραδοσιακές ιδεολογικές και κομματικές αντιπαραθέσεις και ζητήματα όπως τα δικαιώματα διάφορων κοινοτήτων, αλλά και η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού έχουν βρεθεί στο επίκεντρο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φυσικά και για την Ελλάδα έχουν αυτές οι εκλογές, αφού διαχρονικά η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, είχε άμεσο αντίκτυπο τόσο στην γειτονιά μας, όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Την στιγμή που η αντιπαράθεση με την Τουρκία έχει χτυπήσει κόκκινο και ο διεθνής παράγοντας φαίνεται ότι θα παίξει και αυτή την φορά καταλυτικό ρόλο στην όποια εκτόνωση της κρίσης, οι παράγοντες της ελληνικής ομογένειας στην Αμερική ζυγίζουν τις δύο υποψηφιότητες και τις συνέπειες στα ελληνοτουρκικά στην περίπτωση εκλογής του κάθ’ ενός ξεχωριστά.

Κλείνει το μάτι στον Μπαίντεν ο Ελπιδοφόρος;     

Η αλήθεια είναι ότι εκτός των ελαχίστων Ελλήνων υποστηρικτών του Τραμπ, σχεδόν σε κανέναν δεν άρεσαν οι τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου για τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν. Είναι δεδομένο ότι οι δύο ηγέτες έχουν αναπτύξει μία ιδιαίτερη σχέση, που εκ των πραγμάτων δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων που ολοκληρώνεται σήμερα, ο Τραμπ επέλεξε να πλέξει το εγκώμιο του Ερντογάν, ενώπιον μάλιστα του πάστορα Άντριου Μπράνσον, που είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2016 στην Τουρκία και κρατήθηκε επί δύο χρόνια κατηγορούμενος για συνέργεια με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν και το PKK.

«Πρέπει να πω ότι απέναντι σε μένα ο πρόεδρος Ερντογάν ήταν πολύ καλός. Ξέρω ότι ήσουν αθώος και ότι [ο Ερντογάν] τελικά, αφού είχαμε κάποιες συζητήσεις, συμφώνησε. Το εκτιμούμε αυτό, εκτιμούμε τον λαό της Τουρκίας».

Σε αντίθεση με τον Πρόεδρο Τραμπ, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Μπάιντεν αποτελεί κόκκινο πανί τόσο για τον Ερντογάν, όσο και για τουρκικά μίντια.

Τα σχόλια του Μπάιντεν στους δημοσιογράφους των New York Times επανήλθαν στην επικαιρότητα σε ένα βίντεο με το οποίο ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αναδείχθηκε στο δημοφιλέστερο θέμα στο Twitter στην Τουρκία. Ο Μπάιντεν εμφανίζεται στο βίντεο να λέει ότι «ανησυχεί πολύ» μεταξύ άλλων σχετικά με την προσέγγιση του Ερντογάν προς τους Κούρδους στην Τουρκία και τη στρατιωτική συνεργασία του με τη Ρωσία.

Η αντίδραση της τουρκικής προεδρίας ήταν και έντονη και άμεση, καταδικάζοντας την όποια αμερικανική παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας.

Σε όλο αυτό το φόντο δεν φαίνεται παράλογη η στήριξη του ελληνικού στοιχείου στον δημοκρατικό υποψήφιο, σημαντική εξέλιξη για τον ίδιο, αφού στις εκλογές του 2016 στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες των ΗΠΑ ψήφιζαν υπέρ του Τραμπ.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται όπως δείχνουν και οι τελευταίες εξελίξεις και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. Το άμεσο τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Τζο Μπάιντεν, για την στήριξη του στο θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και η δημοσιοποίηση του στα κοινωνικά δίκτυα του Έλληνα ιεράρχη, όταν το State Department δήλωνε πως αναμένει να δει την νέα διάταξη του χώρου για να εκφράσει επίσημη θέση, ήταν το πρώτο μήνυμα ότι ο Ελπιδοφόρος μάλλον προτιμά την εκλογή Μπάιντεν.

Αυτό όμως που είχε την μεγαλύτερη σημασία από συμβολικής άποψης ήταν η παρουσία του Ελπιδοφόρου στο συνέδριο των Δημοκρατικών. Με ένα μήνυμα που μεταδόθηκε αμέσως μετά από αυτό του πρώην Προέδρου Ομπάμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εναρμόνισε την προσευχή του με το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου των Δημοκρατικών, «Εμείς ο λαός» (We the People). Προσευχήθηκε όμως και για τον Τζο Μπάιντεν και για την κατάκτηση του υψηλότερου αξιώματος στη χώρα, κάτι που πολλοί και όχι άδικα θεώρησαν ως άμεση στήριξη.

Κύκλοι της Αρχιεπισκοπής πάντως και μετά τις αντιδράσεις που προήλθαν από Έλληνες Ρεπουμπλικάνους, τόνιζαν ότι ακολουθούν πολιτική ουδετερότητας και ότι ο Ελπιδοφόρος παρευρέθη στο συνέδριο των Δημοκρατικών ως θρησκευτικός ηγέτης, αλλά και φυσικός ηγέτης του ελληνισμού.

Πάντως οι Ρεπουμπλικάνοι δεν απέστειλαν ανάλογη πρόσκληση στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, σπάζοντας μια παράδοση δεκαετιών. Άνθρωποι κοντά στον κ. Ελπιδοφόρο σημειώνουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν πήγε στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων που διεξάγεται αυτές τις ημέρες όχι γιατί υποστηρίζει τους Δημοκρατικούς αλλά επειδή δεν προσκλήθηκε.

Η αλήθεια είναι όμως ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος συναντήθηκε δύο φορές στο οβάλ γραφείο με τον Πρόεδρο Τραμπ. Από την δεύτερη συνάντηση υπάρχει και η περίφημη φωτογραφία, όπου ο δεύτερος κάθεται στο γραφείο του και παρακολουθεί τον Έλληνα ιεράρχη όρθιο να διαμαρτύρεται για την μετατροπή της Αγίας Σοφία σε ισλαμικό τέμενος.

Επίσημη στήριξη πάντως δεν πρόκειται να υπάρξει προς καμία πλευρά, τονίζοντας όμως από πλευρά της Αρχιεπισκοπής ότι το μοναδικό ενδιαφέρον όλων των ομογενών πρέπει να είναι η εκλογή αυτού του υποψηφίου που θα προωθήσει τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Ελληνισμού, μια δήλωση βέβαια που ο καθένας την ερμηνεύει κατά το δοκούν…

Πηγή: Poll and Politics

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal