Nίπτει τας χείρας το Δικαστήριο για την Αγία Σοφία: Αν ο Τούρκος Πρόεδρος θελήσει να το μετατρέψει σε τζαμί, μπορεί να το κάνει με μία υπογραφή | VIDEO

Το Ανώτατο Δικαστήριο δίνει στην ουσία στον Τούρκο πρόεδρο το πράσινο φως για να αλλάξει τη χρήση της Αγιάς Σοφιάς με προερικό διάταγμα.


In other languages: BG

Με διαδικασίες εξπρές ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας αναφορικά με την μετατροπή του ναού της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο παρέπεμψε σε παλαιότερη δικαστική απόφαση για το ζήτημα. Έκρινε ότι είναι σύννομες οι αποφάσεις του 10ου Τμήματος του 2008 και η Υπουργική Απόφαση του 1934, που προστατεύει το μουσειακό καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς, ωστόσο αναφέρουν ότι αλλαγή στο καθεστώς του ναού μπορεί να γίνει με ένα απλό προεδρικό διάταγμα. Η εν λόγω απόφαση αναμένεται να καθαρογραφεί σε διάστημα 15 ημερών.

Η συνεδρίαση του Δικαστηρίου που δεν κράτησε πάνω από 20 λεπτά, ήρθε εν μέσω ευρύτατων αντιδράσεων που έχουν δημιουργηθεί και ηχηρών παρεμβάσεων.

Το τουρκικό δικαστήριο δεν έλαβε κάποια απόφαση και νίπτει τας χείρας, λέγοντας πως αν ο Τούρκος Πρόεδρος θελήσει να το μετατρέψει σε τζαμί, μπορεί να το κάνει με μία υπογραφή.

Χαρακτηριστικά εξήγησε ότι για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς, αρκεί ένα προεδρικό διάταγμα.

Με λίγα λόγια, οι δικαστές δεν εμπλέκονται στην ουσία της υπόθεσης και δίνουν τη δυνατότητα στον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν να αποφασίσει πολιτικά για το θέμα.

Οι «πιέσεις» από Ουάσιγκτον και Βερολίνο

Για το θέμα της Αγίας Σοφίας συζήτησαν μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με την γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική τους επικοινωνία την Τετάρτη. Την ίδια μέρα μάλιστα υπήρξε μια ακόμη παρέμβαση της Ουάσιγκτον, με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο να τοποθετείται ξεκάθαρα κατά κατά της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος.

«Μη μας κάνετε υποδείξεις», απάντησε σε υψηλούς τόνους ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, λέγοντας ότι το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς είναι ζήτημα κυριαρχίας της Τουρκίας.

Σε διαφορετικό τόνο ήταν ωστόσο η τοποθέτηση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι ακόμη και αν γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά «δεν θα άρει την ιστορική και πολιτιστική κληρονομία της».

«Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί δεν θα άρει την ιστορική και πολιτική κληρονομιά της. Σε όσους εκφράζουν αυτές τις ανησυχίες, όπως έχουν σκέψεις μη επισκεψιμότητας της Αγίας Σοφίας αν γίνει τζαμί, θα πρέπει να τους τονίσουμε πως τα σημαντικά τζαμιά μας είναι πάντα επισκέψιμα», είπε ο Καλίν.

Την ίδια ώρα για απόφαση που θα σπείρει διχόνοια, θα απογοητεύσει τους χριστιανούς και θα προκαλέσει ρήγμα Ανατολής- Δύσης έκανε λόγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Η κυβερνητική απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε μουσείο χρονολογείται στο 1934, στα πρώτα χρόνια του σύγχρονου τουρκικού κράτους που ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Στην υπόθεση που παρουσιάσθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, αμφισβητείται η νομιμότητα εκείνης της απόφασης.

Τουρκικές οργανώσεις πραγματοποιούν εδώ και χρόνια εκστρατεία για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ο Ερντογάν υιοθέτησε το αίτημα πριν από τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του περασμένου έτους.

Πηγή: ΣΚΑΪ

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal