Covid-19 в Аржентина: Представителите на религиозните организации поискаха да се отворят Храмовете в Буенос Айрес

In other languages: ESGR

Автор: Йордан Георгиев

Чрез съвместно изявление от 14 юли 2020 г., религиозните лидери на римокатолиците, юдеите, православните християни и арменците григориани в Аржентина предложиха вариант за облекчаване на ограниченията за използване на храмовете, тъй като тази практика „не е едно естествено упражнение, а една жизненоважна необходимост“.

Изявлението на религиозните лидери в Аржентина е озаглавено: „Правата на народа на Аржентина да е свържат с Бога и да се извършва богослужението във всеки момент“. То е подписано от:

  • Кардинал Марио Аурелио Поли Архиепископ на Буенос Айрес (Римокатолическа Църква)
  • Габриел ДавидовичГлавен Равин на Република Аржентина (AMIA)
  • Негово Високопреосвещенство Йосиф БошМитрополит на Буенос Айрес, Ипертим и Екзарх на Южна Америка (Вселенска Патриаршия)
  • Пабло ХамикианЕпархийски Епископ на арменците в Буенос Айрес.

Изявлението е предадено лично на Губернатора на Автономния град Буенос Айрес г-н Хорасио Родригес Ларета, с копие до Директора на Религиозните организации и Култовете г-н Федерико Пулиезе.

Религиозните лидери изказват своето възмущение относно това, че Храмовете са прекалено дълго време затворени и то в страна, където според социологичеките изследвания от 2019 г. 80% от населението е изключително религиозно. Те искат от правителството да разреши да извършват богослуженията „според нашите обреди и в нашите молитвени храмове“.

Те се оплакват от това, че макар след проведените множество срещи с представители на Правителството по отношение на религиозните обреди, както и защитата на вярващите и предотвратяването разпространението на заразата от коронавирус, като че ли техните искания не са били чути и не са на дневен ред. Те заявяват, че „за повечето аржентинци, това емоционално положение зависи от личната им връзка с Твореца“. Те отбелязват също, че практиката на това вярващите да казват, че са „вярващи и вярват“ и да не посещават Храмовете не е достатъчно, което е част от техния живот ги тревожи, поради което изпитват нуждата да отидат в Храма, за да се помолят или да присъстват на религиозно служение.

Според тях, някой в правителството прави всички усилия, така че Бог да стане невидим за вярващите и хората да се отдалечат от Него.

Да не забравяме, че резултатът винаги в ръцете на Бога. Същият Бог, който нарежда на лекаря да отиде да лекува, тогава Бог лекува. Трябва да използвате добре разума си за научните изследвания, да анализирате всички данни и да предложите най-добрите решения; но със сигурност трябва да бъде посветена и не по-малко енергия на това да се умолява Бога да ни помогне чрез Неговата милост за да сложи край на тази пандемия, тъй като спасението е в Неговите ръце“, се казва в изявлението.

Религиозните лидери на римокатолиците, юдеите, православните християни и армено-григорианите предупреждават: „Ние не искаме някакви привилегии или нещо, което да изложи живота и здравето на вярващите на риск, а очакваме съгласуваност и цялостен поглед по отношение на човешкото същество“.

Те добавиха също, че „Изключително е необходимо за нас и за всички аржентинци, по това време да отправим нашите молитви към Бога и да празнуваме – според нашите обреди и в нашите молитвени храмове, за края на тази пандемия, така че човешкото семейство да не страда повече за да подсигури общото благополучие на тази велика нация“, се заключава в съвместното изявление на религиозните лидери в Аржентина.

Аржентинското правителство е предвидило религиозното служение в Храмовете да бъде позволено чак през пролетта (Южно полукълбо), т.е. за нас в Северното полукълбо това е есента.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎