1032-годишнината от християнизацията на Киевска Рус беше отпразнувана с карантинни ограничения | СНИМКИ

In other languages: GR

Автор: Doxologia INFONEWS

Без литийно шествие Православната Църква на Украйна отбеляза вчера и днес 1032-годишнината от християнизацията на Киевска Рус.

Празненствата, които по принцип са много тържествени всяка година, през тази година бяха драстично ограничени поради пандемията от коронавирус. Православната Църква на Украйна предлага възможност и насърчава вярващите да съучастват на всички събития онлайн, така че да няма риск от предаване на коронавирус, тъй като в страната има значително нарастване на заразата.

Днес, 28 юли 2020 г., когато Православната Църква отбелязва празника на Свети Равноапостолен княз Владимир I Велики, Негово Блаженство Митрополитът на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний отслужи Божествена Литургия в Златовърхия Катедрален Храм на Свети Архангел Михаил в Киев, и след това отслужи Молебен пред паметника на Свети Владимир. С Предстоятеля на ПЦУ съслужиха много Митрополити, Архиепископи, епископи и клирици.

Отслужвам Божествената Литургия със специално чувство. Благодарим на Господа за неговата щедрост и доброта и нека Той изпълни сърцата ни с триумфа на радостта и любовта“ – каза Предстоятелят на ПЦУ.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски изпрати посланието си по случай празника.

В своето послание Зеленски говори за християнските ценности като „наръчник“ на украинския народ за постигане на независимост.

Приемането на Християнството доближи украинците до голямото семейство на европейските нации, поставяйки дълбоки традиции на политическата и правна култура“ – каза той, наред с други неща.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal