ЮНЕСКО предупреждава Турция: Превръщането на „Света Софѝя“ в джамия е незаконно

Превод: Соня Димитрова

«ЮНЕСКО разследва проблема с превръщането на «Света Софѝя» в ислямска джамия, откакто Реджеп Тайип Ердоган направи такова съобщение» – заяви Ернесто Оттоне Рамирес, помощник на генералния директор по културата на ЮНЕСКО.

Чиновникът заяви, че от ЮНЕСКО са изпратили писмо до компетентните турски органи в началото на юни, но не са получили отговор. В същото време той съобщи, че Конвенцията за световното наследство предвижда, че преди да се вземе каквото и да било решение за статута на паметник на културното наследство като „Света Софѝя“, е необходимо разрешение на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство.

«Чакаме отговор на изпратеното от нас писмо, в което задаваме редица въпроси на компетентните органи на Турция. Когато държава-членка (Гърция) изпрати искане до нашата организация за конкретен паметник на световното наследство, въпросът трябва да бъде адресиран до страната, в която се намира паметникът (Турция), и тогава чакаме отговор» – каза той.

Той добави: «Ще продължим да изпращаме писма, докато не получим отговор. Този въпрос ще бъде разгледан на следващото заседание на Комитета за опазване на нематериалното културно наследство. Всъщност Конвенцията предвижда, че компетентните органи трябва да получават доклад за всички промени в статуса на обект, който принадлежи към 1241-те обекти на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО».

«Въпросът стигна до знанието на ЮНЕСКО след намесата на няколко «трети страни» – каза високопоставеният служител. Той се позова на исканията, подадени от гръцкото Правителство до международната организация, както и на съответното писмо, изпратено от обществена организация.

Източник: Духовний Фронт України

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal